Kategorier
Tendenser

Tre gode artikler om det postfaktuelle samfund

Hvis du ikke kender til begrebet, er her lidt læsestof, der kan bringe dig ‘up to speed’.

Den tid, vi lever i i øjeblikket, er for nyligt blevet døbt den postfaktuelle. Det ord dækker over, at fakta og sandhed ikke længere er det vigtigste, når bare, der bliver sagt, hvad man vil høre. “Truthiness,” kalder den amerikanske komiker Stephen Colbert det. Og Donald Trump præsidentvalgkamp og hans  – lad os sige ‘ret direkte’ – citater har om noget understreget tendensen.

Begrebet ‘postfaktuel’ vedrører dog ikke kun politik, det handler naturligvis også om medier. For vores rolle og ansvar er under forandring, og pres, i tider som disse. Vi skal kunne levere fakta hurtigere end nogensinde før, hvis ikke løgnen skal løbe med hele opmærksomheden.

Hvis du er nysgerrig, får du her tre artikler om emnet, som du kan læse.

(…og du kan læse om ‘Truthiness’ på Wikipedia)

***

Bemærk: Der er en diskussion om, hvorvidt begrebet ‘det postfaktuelle samfund’ reelt kan forsvares. Altså hvorvidt udsagnet om, at vi lever i en postfaktuel verden i sig selv er postfaktuel.

Nuvel, det kan virke lidt langhåret, men Mandag Morgen har en god artikel om det: Tesen om ‘det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel

***

1.

The Economist

Post-truth politics: Art of the lie

Denne artikel introducerer begrebet, og tager udgangspunkt i Donald Trump og hans versioner af sandheden. The Economist har også en ‘briefing’ (længere artikel) om emnet, men du skal være abonnent for at læse den. Jeg har taget den med, så egentlig får du fire artikler om emnet 😉

2.

Columbia Journalism Review

The media’s Weimar moment

Artiklen, der forsøger at drage en parallel til Tysklands Weimar-republik (landets første spæde oplevelse med demokrati, handler om den svindende tillid til medier og journalister. Det sker i en tid, hvor folk søger underholdning og fornøjelse (dét er parallen til Weimar, argumenterer forfatteren).

In this news environment, the pursuit of pleasure is more gratifying and reliable to an audience than the patient search for a rational apprehension of what really happened, and how to think about what happened. After the journalists have exposed the politicians as clowns, and after the billion new outlets on the Web have exposed the journalists as clowns, the only figures left to believe in are the professional performers and clowns, whose authority lies in their vehement rejection of authority.

3.

Information

Fukuyama: Vesten er trådt ind i en helt ny politisk epoke. Og det er forfærdeligt

Avisen har talt med den berømte politolog og forfatter, Francis Fukuyama. Han ser sort på den tid, vi er gået ind i og den fremtid, der vil følge:

Når Fukuyama betragter Europa og USA i dag, ser han opløsning. Splittelse. Kaos. Vi er vidne til det, han kalder »en afinstitutionalisering af Vesten«, og det puster til den postfaktuelle fornemmelse, mange sidder med; »ideen om at der ikke findes én dominerende sandhed, som borgerne kan blive enige om«, som han siger.

Ⓜ️

[jetpack_subscription_form title=”Følg med på mail” subscribe_text=”Få en mail, når der bliver udgivet nyt her på Medieblogger” subscribe_button=”Tilmeld”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *