Kategorier
Nyheder

TV 2s Syrien-bommert handler, også, om ophavsret

En ting er ikke at kunne se forskel på virkeligheden og computerspil. Noget andet er at finde sine billeder via Google.

TV 2 har begået en fejl. De har fundet et fotografi af Syrien, der ikke er fra Syrien. Det er faktisk slet ikke et fotografi, men et billede fra et computerspil. Siden er fejlen gået verden rundt.

Men udover at det ikke er særlig professionelt er der også et andet problem. Hør her, hvad nyhedschef for TV2, Jacob Nybroe, siger, da han skal forklare, hvordan det kan opstå:

– Vores grafiker går en tur på Google for at lede efter et billede af Damaskus, og der dukker et billede op, som hun simpelthen ikke kan se, ikke er ægte. Det er en udfordring, alle vi medier står med – at for eksempel computergrafik er blevet så fantastisk flot, siger nyhedschefen til ekstrabladet.dk.

Say what?

For det første er det en god idé som grafiker at kunne se forskel på fotografier og computergrafik. Kigger man på det billede, vi har brugt på vores artikel på ekstrabladet.dk, kan man se, at der i nederste venstre hjørne står ‘CG Society’. Googler man det, så lander man på cgsociety.org, der beskriver sig selv med disse ord:

The CGSociety is the most respected and accessible global organization for creative digital artists. The CGS supports artists at every level by offering a range of services to connect, inform, educate and promote digital artists worldwide

Nu er billedet sat ind ved siden af TV 2-indslaget (for at kunne se ligheden mellem de to billeder), så jeg ved ikke, om det præcis er dét billede, TV 2 har fundet. Men bemærk at beskæringen af de to er forskellig, TV 2-billedet er lige præcis beskåret, så ‘CG Society’ ikke er med på billedet. Det kan dog stadig være et billede, uden tekst, TV 2 har fundet – det ved jeg af gode grunde ikke.

Men mere interessant er vendingen “vores grafiker går en tur på Google for at lede efter et billede af Damaskus”. Hvis det er måden at finde grafikker på, er det et noget slapt forhold til den ophavsret, mediebranchen ellers holder så meget af. Hvis jeg eksempelvis skulle lave noget som Syrien og ‘går en tur på Google for at finde et tv-klip’, må jeg så godt tage TV 2’s videoklip? Nej, det må jeg nok ikke.

Der er mange fordomme om mediebranchen og medierne – vi behøver ikke leve op til dem allesammen 😉

I øvrigt tog det mig meget kort tid at finde et billede fra Syrien, man må bruge kommercielt, ‘Aleppo skyline’. Jeg brugte denne metode til at finde billedet.

Come on…

Foto: striatic / hobvias sudoneighm / Flickr Creative Commons
Foto: striatic / hobvias sudoneighm / Flickr Creative Commons

4 kommentarer til “TV 2s Syrien-bommert handler, også, om ophavsret”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *