Kategorier
Tendenser

Jura forhindrer DR i at lave ordentlig embed på Pirat TV

Folkene bag DRs Pirat TV forklarer, hvorfor deres embed-funktion blot er et statisk billede og et link til klippet.

Billede fra DRs Pirat TVTilbage i slutningen af juni i år var jeg lidt efter DRs Pirat-TV (efter at have læst dette indlæg af Søren Johannessen).

Det gik i alt sin enkelthed ud på, at embed-featuren i DR’s Pirat TV egentlig blot er et statisk billede fra videoklippet, som så linker til videoen tilbage på Pirat TV-siden.

Altså et stykke fra den embed-funktion, som kendes fra eksempelvis YouTube, hvor videoklippet kan afspilles direkte på den side, hvor det er indlejret.

I forbindelse med lanceringen 1. september i år kunne man imidlertid læse årsagen til dette på bloggen Flyvergrillen (der styres af ungdomsinternetredaktionen i DR) i indlægget ‘Sig goddag til Pirat TV‘:

Vi er et par steder (1, 2) blevet hånet for vores “fortolkning” af embed. Og det er delvist fair. For resultatet af embed-koden er blot at der kommer et Pirat TV-logo, en thumbnail fra klippet og klippets titel med et link tilbage til klippet på Pirat TV.

Men kritikken er også lidt unfair. For vi har ikke gjort som vi har gjort fordi vi er inkompetente. Vi kunne sagtens lave rigtig embedding. Men desværre har vi på nuværende tidspunkt ikke rettighederne til at embedde vores indhold eksternt (selvom vi her på redaktionen rigtigt gerne ville). DR tør – modsat YouTube og andre – ikke køre efter princippet “hellere tilgivelse end tilladelse”. Så der er lige nogle jurasoldater der skal udkæmpe en vigtig krig før vi kan få lov.

Til gengæld er vores embedkode forberedt til at embedde rigtig video den dag vi får lov. Så hermed en opfordring til alle om at bruge embedkoden allerede fra i dag af. Så dukker der flot video op på jeres sites den dag rettighederne er på plads.

Jeg kan fornemme – og forstå – deres frustration. Men ikke desto mindre synes jeg, at man i så fald bør lade være med at kalde det “embed”, da det er et ord og begreb, som folk forbinder med, at videoen kan afspilles på deres eget website.

Noget andet er, at jeg havde troet, at DR af alle steder kunne tillade afspilning af deres klip på andre websites på grund af licensmidlerne. Men jura kan åbenbart ødelægge alt, der kunne være bare tilnærmelsesvist sjovt og smart.

5 kommentarer til “Jura forhindrer DR i at lave ordentlig embed på Pirat TV”

Tak for opmærksomheden igen 🙂

Nu er jeg ikke helt inde i juraen, men så vidt jeg har forstået er reglerne (af DRs jurister tolket som) følgende: Filmer vi et klip af en mand der falder på en sjov måde og lægger det ud på nettet må vi gerne lade andre embedde det. Filmer vi et klip af en mand der falder på en sjov måde og lægger noget musik ind over må vi ikke lade andre embedde det uden at have clearet det med dem der har rettighederne til musikken (og det er dyrt!). Da alle vores klip gør brug af musik i en eller anden form har vi balleden.

Personligt tænker jeg: Når nu videoen rent faktisk bliver streamet fra DRs Flash streaming servere, kan man så ikke argumentere for at det stadigt er DR der leverer indholdet, ikke det fremmede website der har embedded klippet, og at vi dermed i virkeligheden HAR lov til at embedde vores indhold hos andre? Det kunne være interessant at høre en vurdering fra en juraekspert indenfor området.

En løsning kunne (måske?) være kun at bruge musik der er udgivet med en mindre restriktiv licens som fx. varianter af Creative Commons, og så selv licensere vores indhold tilsvarende. Men når man snakker om Creative Commons i DR løber man ind i en anden juridisk rettighedsmur. Det er jeg sikker på at Henrik Moltke <http://www.henrikmoltke.dk/&gt; kan snakke meget mere om, hvis nogen først sætter ham i gang.

For en god ordens skyld må jeg hellere gøre opmærksom på at ovenstående er skrevet som privatpersonen Mikkel Munch Mortensen – ikke som den DR-ansatte jeg (også) er – og dermed ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med DRs officielle syn på noget som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *