Kategorier
Mobil Profileret Tendenser

Mine første ti dage med Apple iPhone 3GS

Hvad får en inkarneret Apple-modstander til pludselig at købe en iPhone og tilmed blive uhørt begejstret for den?

Foto:  William Hook

Folk, der kender mig ved, at jeg bestemt ikke er det, man kalder en ‘Apple fan-boy’, altså en person, der blindt roser alt, hvad Apple udgiver. Faktisk holder jeg ikke engang af Apple-produkter, tværtimod. Indtil for lidt over en uge siden.

Her købte jeg nemlig Apples nyeste iPhone, den der har efternavnet ‘3GS’.

Og hvorfor gjorde jeg så det, når jeg nu har (læs: havde) så meget imod Apples produkter. Jeg gjorde det ikke, fordi jeg så en fiks reklame, der fik mig til at tænke, at jeg bare måtte have en iPhone. Det var derimod en kombination af, at flere og flere omkring mig havde en – og at jeg der havde oplevet, at det virkede som en ret fed telefon (/mobil computer) – samt, at mine Nokia-telefoner fremstod som mere og mere stenalder for hver gang, jeg så, hvad iPhone-brugerne kunne gøre med deres telefon.

Det er altså ikke, fordi jeg er medløber og skal have det “de andre har”, men simpelthen fordi jeg indså, at iPhone var, ud fra mine behov, den helt rigtige telefon.

Det var faktisk først, da jeg havde bestilt telefonen, at jeg så en reklame for iPhone 3GS. Reklamerne betød med andre ord intet i mit valg.

Da jeg så fik min telefon, og havde overstået den første ladning, kunne jeg gå i gang. Og her følger mine oplevelser fra mine første ti dage med iPhone.

Selve systemet og ‘touch’-konceptet
En af mine største overvejelser omkring iPhonen var touch-interfacet. Telefonen har kun to knapper, som jeg bruger. En, der sætter den i ‘standby’-tilstand og en, som går tilbage til hovedmenuen. Resten gør man ved at trykke på displayet. Og det er noget af et skift fra mine tidligere Nokia-telefoner hvor displayet stort set er det eneste på telefonen, man ikke rører ved.

Det faldt mig dog ret lige for at gå i gang med touch-interfacet. Det skyldes formentig, at iPhonen er så intuitivt bygger op i dens ‘user interface’, som betyder, at telefonen (i hvert fald for mit vedkommende) rent faktisk ikke behøver en manual. Og det er et imponerende stykke arbejde, synes jeg.

Det eneste, der drillede i starten var at få SIM-kortskuffen ud, deaktiveret PIN-kode beskyttelsen fra den gamle telefon, og så få aktiveret telefonen via iTunes. Faktisk var det først, da jeg installerede iTunes på Windows XP, at jeg kunne få aktiveret telefonen. Om den fejl ligger hos iTunes-programmet eller Windows Vista, skal jeg ikke kunne sige.

Browseren
De tre Nokia N-series mobiltelefoner, jeg har haft (N95-1, N95 8GB, N85), har alle haft en ting til fælles: Det første, jeg gjorde, når jeg telefonen var klar første gang var at installere Opera Mini-browseren.

Det gjorde jeg, fordi den browser, der følger med Symbian-operativsystemet ganske enkelt er en hån mod de muligheder, der ligger i det mobile internet.

Browseren baserer sig ikke på logik, den kan ikke altid hente siderne rigtigt og ofte skal man slås med horisontal scroll, der er et stort no-no. Derfor har jeg altid valgt Opera Mini (som jeg fik anbefalet tilbage i 2005 af Kurt Westh-Nielsen, da vi begge var på Ingeniøren).

Derfor var jeg meget spændt på at se browseren på iPhone. Det er, ikke overraskende, Apples egen browser, Safari, der har fået lov at optræde i en mobiludgave. Og klarer den så jobbet tilfredsstilllende?

Ja, det må jeg sige. Browseren er meget hurtig, hvilket især skyldes WebKit-kernen, som Safari baserer sig på. Der er mulighed for at arbejde med flere vinduer, som gør, at man som bruger kan følge flere “spor” i sin browsing. Det lyder basalt, men det er et voldsomt løft, når man kommer fra en minimal browser, som Opera Mini.

Jeg savner dog en søgefunktion i browseren, hvor jeg kan søge efter ord eller sætninger på den pågældende side. Opera Mini har den feature, og Safari på iPhone mangler den. Det er muligt, den er der, men jeg har ledt efter den – uden succes.

Et andet minus er, at Flash endnu ikke virker til iPhone. Flash er på vej til en lang række mobiltelefoner, som jeg tidligere har skrevet om, men altså ikke iPhone. Dog kommer iPhone med en YouTube-applikation installeret som kan afvikle YouTube-videoer, men andre Flash-oplevelser, går man glip af.

Opdatering: Flash er dog på vej til iPhone, skriver Read Write Web.

Det betyder dog også, at Flash-annoncer ikke virker, og det er måske ikke så slemt, når man sidder på en mobil dataforbindelse og browser(?)

Applikationerne
Hjertet i iPhone og det, som alle skriver og har skrevet om, er telefonens mulighed for at installere applikationer via Apples App Store. Her ligger alle de applikationer til iPhone, som Apple har godkendt – og det betyder, at de har fået et kvalitetsstempel. Nogle koster penge, andre er gratis.

Den første applikation, jeg installerede er Facebook-applikationen, som er lavet af Facebook selv. Dette må siges at være noget af en opgradering i forhold til den mobile udgave af Facebook (m.facebook.com), som jeg er vant til.

Applikationen gør det nemt at danne sig et overblik, opdatere status, kommentere på andres status og billeder samt selv uploade billeder. Jeg har dog ikke kunnet finde ‘events’, altså begivenheder, i applikationen, men det lader til at være på plads til version 3 af Facebook-applikationen, som er på vej.

Næste applikation var Twitterific Premium, og her tog jeg faktisk mig selv i at gøre noget, jeg ellers aldrig havde troet på. Jeg købte nemlig noget digitalt via mikrobetaling. Applikationen koster nemlig 24 danske kroner. Forskellen her er dog, at man rent faktisk får noget unikt, man ikke kan andre steder, og en funktionalitet, som jeg er villig til at betale for.

Twitterific fungerer upåklageligt og ser samtidig også godt ud. Touch-interfacet spiller rigtig godt, både i Facebook-applikationen og i Twitterific. På mine Nokia-telefoner brugte jeg Twibble, som er god på den platform, men kommer til kort i forhold til de ting, der kan lade sig gøre på iPhone-platformen.

Herudover har jeg installeret forskellige applikationer, der kan give mig tog- og bustider, uploade billeder til FLickr og sidst men bestemt ikke mindst en applikation, der emulerer den legendariske TB-303 bassline fra Roland. Den koster 30 kroner, som jeg rask væk betalte for at få et stykke ægte vintage til min nye telefon 🙂

Kameraet
Apple iPhone 3GS har et kamera på 3.2 megapixels og med autofokus. Umiddelbart lyder det ikke af meget i forhold til de andre kameratelefoner derude, der bryster sig med 8 megapixels og højere. Og selvom iPhone mangler en blitz (det gør den virkelig!), så er jeg meget imponeret af de billeder, som det forholdsvis lille kamera spytter ud.

Megapixels er en ting, optik en anden. Og Apple har faktisk formået at få puttet et ganske hæderligt kamera i iPhone. Her kan du se to billeder, jeg har taget af noget mad i vores kantine:

Djævlefrikadeller

Min oplevelse er, at de billeder, iPhone 3GS producerer er på højde med de billeder, der kommer ud af min Nokia N85, der har 5 megapixels og Carl Zeiss-optik.

Autofokusdelen af kameraet fungerer på den måde, at man kigger på displayet, når man har aktiveret kameraet. Herefter trykker man blot på den del af billedet, som man vil fokusere på. Kameraet fokuserer, og så trykker man på udløserknappen, som også sidder i touch-displayet. Det er ret godt tænkt.

Kompas og GPS
En af de nye hardware-features i iPhone 3GS er et digitalt kompas, der sammen med A-GPS (Assisted GPS) nu gør det endnu nemmere at finde vej.

Jeg ved ikke hvorfor, men GPS’en i iPhone er bare bedre til at finde min position. Både indendørs og udendørs. Og med kompasset kan man faktisk se på Google Maps både hvor man er, og hvilken vej man vender. Nu er der ikke længere nogen undskyldning for at komme for sent til festen.

Det mest negative: Batteriet
For mig er det største minus ved iPhone 3GS batteriet. Det bliver simpelthen drænet for hurtigt, og hver gang jeg skal åbne et applikation for at tweete, tjekke e-mail eller læse nyheder/blogindlæg tager jeg mig selv i lige at tænke over, hvor meget det mon kommer til at dræne batteriet.

Og sådan skal det ikke være. Selvfølgelig trækker GPS og kompas sin del af batteriet, men selvom man blot browser med Safari-browseren, så går batteriet mod 0 for hurtigt.

Apple har tidligere meldt ud, at de er klar over denne problematik (som gælder for 3.0 af styresystemet, og dermed også gælder for dem, der opdaterer deres tidligere iPhone til denne version), og at man mener at kunne løse en stor del af det med en opgradering.

Konklusionen
Alt i alt er jeg enormt begejstret for min telefon. Faktisk mere end jeg selv havde forestillet mig, at jeg skulle blive – og det har overrasket selv mig.

Det er især applikationerne og Safari-browseren, der får det mobile internet til at komme til sin ret, der gør udslaget og gør, at jeg undrer mig over, at jeg ikke har skiftet til iPhone før, det er jo trods alt et stykke tid siden, de første iPhones kom til Danmark.

Selvfølgelig har iPhone 3GS sine minusser, læs ovenfor, men det bliver vejet op af en telefon, der bare er møglækker og virkelig understreger, at Apple har rødderne et andet sted (i computerbranchen) end Nokia, Sony-Ericsson og de andre mobilproducenter.

Heldigvis har mange af disse set skriften på væggen og er på vej med telefoner, der kører på Googles open source-operativsystem Android, som også tager mobiltelefonen et skridt videre fra det, vi kender i dag.

Men iPhone er bare udført så gennemført, at man må tage hatten af for folkene bag, også selvom man har været indædt modstander, indtil man selv fik telefonen.

Ja, der er stadig problematikken, at du skal have Apples egen iTunes-software for at lægge musik på din iPhone (det har indtil videre betydet, at min telefon indholder lige præcis ingen musik) og specifikationerne er på papiret dårligere end andre telefoner på markedet, men brugeroplevelsen på iPhone er så skyhøj, at man er parat til at gå lidt ned i specs for at få en fed oplevelse. Dét kunne mange lære noget af.

Jeg vil bestemt ikke udelukke, at min næste telefon også bliver en iPhone, men det kan lige så vel blive en Android. Det bliver i hvert fald ikke en telefon på Symbian-operativsystemet (som det ser ud nu), som Nokia i øjeblikket sværger til, ikke mindst fordi de rent faktisk har købt softwaren.

Og husk på, at jeg bestemt ikke var en Apple-person før dette, så dette er altså ikke ment som lutter reklame for iPhone. Men samtidig synes jeg også, man skal anerkende, når nogen udfører et godt stykke arbejde – og det synes jeg faktisk, Apple har gjort her.

17 kommentarer til “Mine første ti dage med Apple iPhone 3GS”

Cool at høre dine oplevelser. Har selv haft en iPhone siden november, og jeg finder STADIG nye interessante apps/anvendelsesmuligheder, som overrasker mig.

Følger naturligvis Android-markedet tæt, men jeg tror der vil gå en del år, før Android kommer op på siden af iPhone i totaloplevelse og funktionalitet.

Men bedste råd er nok, at købe en ekstra lader eller to, til de steder du ofte befinder dig – og så lige en ekstra til tasken 😉

(Har bare en "almindelig" 3G.)
Du skrev, at det drillede i starten med at få SIM-kortskuffen ud, Præcis min oplevelse! Jeg gik online og fandte brugervejledningen. Jeg vil ikke frivillig bruge de kræfter, der skulle til for at skubbe den pind ind i toppen. iPhonen koster mange penge – jeg behandler den med omhu! Først da manualen sagde jeg måtte skubbe hårdt, kunne jeg lukke skuffen op!

Jeg vil så gerne have Opera Mini på, men nej, nej. Det irriterer mig også, at jeg ikke kan vælge, ligesom på min computer. Jeg kender nogle hos Opera, så jeg har sagt, at de skal bejle til Apple, og det vil de jo gerne… 🙂

Hvis du skal passe flere Twitter konti, kan jeg stærk anbefale Tweetie. Koster hele 12 kr. Ellers er den gratis Twitterfon min yndling for en enkelt konto.

Jeg blev også solgt på iPhone pga 2 familiemedlemmer der viste hvor meget det hjalp i det daglige. Jo, de havde legetøj installeret, men den ene brugte det rigtig meget som arbejdsværktøj. Og det er det også blevet for mig. Eller retter sagt – en personlg assistent – ligesom i Arthur C. Clarke's "Imperial Earth". Og jeg skriver notater, eller dikterer notater som aldrig før. Jeg er også langt mere motiveret at bruge kalenderen, end jeg nogensinde var før, med en Nokia eller en Mayland.

Tak for dine kommentar, og tillykke med den nye. 🙂

Hej Karen

Tak for din kommentar. En ting, der kunne gøre det lækkert at have en Opera-browser på iPhonen er den proxy-metode, som Opera Mini bruger, hvor websiden først kopieres til en server hos Opera, som pakker dataene ned, så de fylder mindre og sender dem til din telefon, hvor Opera Mini så pakker dem ud og viser dem – det giver en væsentlig hurtigere oplevelse af det mobile internet.

Så det er godt, du har bedt dine Opera-venner om at kigge på sagen 🙂

Og så er det pudsigt, hvordan det ikke er reklamer, men ens omgangskreds' oplevelser, der tilsyneladende sælger produktet. Det er det vist meget få, der kan prale af.

Svar

Du skriver batterilevetiden ikke er speciel god, hvor lang tid kan du have strøm på, hvis du bruger den til dit dagligdagsbrug? Og formoder du har købt den med et dataabonnement af en eller anden form? For ville gerne høre hvordan det er at have en iPhone uden, tror man vil føle sig meget begrænset?

Det er svært at sige. Jeg har dog altid en lader med mig, og en ven har sidenhen anbefalet mig at købe en ekstra lader at have liggende på fx arbejdspladsen, eller hvor man nu opholder sig næstmest efter derhjemme 🙂

I starten gik den kold cirka en gang i døgnet, men der brugte jeg også tit Google Maps og kompas, fordi det var nyt :-), det er siden taget af og nu holder den over et døgn. Men stadig væsentligt mindre end min N85..!

Men stort set alt, hvad jeg bruger min iPhone til er data. Nu er det så også mit arbejdsnummer (med fri data), og altså ikke det nummer, jeg skriver/ringer til venner og venner på, men alligevel er det det, der foregår via dataforbindelsen, der for alvor gør iPhone til iPhone, så sørg for at få et flatrate dataabonnement lagt på den.

Svar

Hej Lars,

Du skriver at GPS'en i iPhone er bedre til at finde din position, men det lyder for mig som en sammenligning, hvor modparten udebliver. Hvordan er den bedre til at finde din position?

Venligst,
Ronni Egeriis

Hej Anja

Efter hvad jeg har kunnet læse mig frem til, skal du blot uploade telefonen, til den ikke længere viser lader-symbolet (lynet) og i stedet viser et stik på batteri-indikatoren.

Svar

jeg overvejer stærkt at købe en iphone, men det eneste er det med tastaturet, er det meget svært at skrive på ? eller lærer man det hurtigt.

Det er nok en smagsag. Jeg synes, jeg lærte det ret hurtigt. Du kan vende telefonen 90 grader og så har du landscape-mode, hvor tasterne bliver større, der er det nemmere at skrive.

Svar

Hej alle…

Jeg over vejer stærkt også at købe en iphone 3gs

men jeg har lige nogle spørgsmål

1.hvorfor noget kort er inbygget i gps når man køber den?

2. Koster det noget at bruge gps (skal man bruge 3g netværk?)

3.kan man bruge 3g i udlandet?

Tusinde tak på forhånd 😉

Hej Kristian

1) Jeg er ikke med med på, hvad du mener med kort?
2) Det kommer an på din udbyder. De fleste udbydere tilbyder abonnementer/tilføjelsespakker, så du har fri data – det vil jeg anbefale.
3) Ja – men det koster 🙂

Bedste hilsner,
// Lars

Svar

Hej Heidi

Ja, det kan du sagtens. Du trækker bare musikken ind i iTunes, vælger evt. hvilke playlister, du vil synkronisere over på iPhone og synkroniserer.

// Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *