Kategorier
Tendenser

Hvad kan bloggere og twittere lære af TV2 Wikigate?

Ja, virksomheder kan lære en ting eller to af sagen omkring TV 2 og Wikipedia. Men det kan bloggere og folk på Twitter også.

Boy with megaphone

Måske kender du allerede til sagen omkring TV 2’s Go’ Morgen Danmark, der ville så tvivl om troværdigheden ved den danske Wikipedia — ellers er Dorte Tofts indlæg og Stefan Bøgh-Andersens tidlinje gode steder at starte.

Titlen på dette indlæg er et ordspil på Trine-Maria Kristensens indlæg “Hvad kan organisationer lære af TV2 Wikigate?.

Trine-Maria samler op på et møde, hun har arrangeret omkring lektierne fra sagen om TV 2 og Wikipedia. Men det henvender sig kun til organisationer – hvilket er meget naturligt, da Trine-Maria lever af at hjælpe og rådgive virksomheder indenfor de sociale medier i Social Square.

Jeg vil også mene, at bloggere og twittere (hvad kalder man folk på Twitter?) har noget at lære her.

For Stefans tidslinje bekræfter det, som vi allerede godt vidste. Blogosfæren (den del af internettet som udgøres af blogs) og Twitter deler samme store svaghed; Når en sag ruller bliver det til ét stort ekkokammer.

Alle skriver om sagen, men det er kun på et reporterende niveau, sagen bliver ikke ført videre. Folk skriver om, hvad der er sket og tilføjer så deres egen holdning, som, ikke overraskende, i dette tilfælde er anti-TV 2. Og så er det jo nemt at blive forarget, når en af værterne skærer alle over en kamp og kalder dem “Bibliotekar skolen“.

Hvem førte så historien videre? Jo, det gjorde et af de “gamle medier”: Journalisten.

Hvad var fremgangsmåden? Hvordan fik man historien videre? Jo, man greb knoglen og ringede til TV 2-redaktør Jes Schrøder. Uden at kunne sige det med 100 procent sikkerhed, så tror jeg ikke, at nogen af dem, der omtalte sagen på blogs og/eller Twitter overhovedet har forsøgt at kontakte TV 2.

I stedet har de, som skrevet ovenfor, skrevet om, hvad de har læst andre steder og tilføjet deres holdning til budskabet. Og da artiklen blev lagt på journalisten.dk, hvad skete der så? Jo, præcis det samme som tidligere: Bloggere og “twittere” henviste til artiklen og tilføjede deres egen holdning til Schrøders citater.

Det er muligt, at det er sådan blogs “skal” være, men det flytter ikke historierne nogen vegne.

De sociale medier gjorde sig kun gældende ét sted i denne sag: I starten. De opdagede sagen og skrev om det. Både i en artikel på Wikipedia og på blogs. Herfra blev “de traditionelle” så opmærksomme på sagen og rykkede på den.

Er det en konsolidering i mediebilledet, vi ser nu? At sociale medier og græsrødder finder historierne, mens medierne kører den sikkert hjem og bringer os og selve historien videre. Jeg tror det, og det er ikke nødvendigvis noget dårligt. Selve blog-mediet er rettet mod, at folk kan lufte deres egne holdninger, synspunkter og erfaringer.

Men det kan undre, at flere bloggere og twittere ikke har taget Jeff Jarvis’ ord til sig:

Cover what you do best. Link to the rest.

Hvorfor skrive et indlæg om en sag, hvis en anden blogger allerede har skrevet det, man selv mener? Hvorfor ikke bare linke til det indlæg, skrive at det er et godt indlæg, og at man er enig? Det ville gøre det hele meget mere overskueligt i disse informationstætte tider.

Photo by djfoobarmatt @ Flickr

9 kommentarer til “Hvad kan bloggere og twittere lære af TV2 Wikigate?”

Jeg er grundlæggende enig i dine konklusioner, vi har alle noget at lære, men så alligevel ikke:

Der kan vist ikke være tvivl om, at “stormen” af bloggere og tweetere der fandt historien interessant, og gjorde opmærksom på det, har været medvirkende til, at f.eks. Journalisten tog sagen op. Dermed er historien “blevet ført videre”, omend det måske vil være mere præcist at sige “blevet ført opad” (i opmærksomhed). Det er dog rigtigt, at de enkelte indlæg og tweets ikke i sig selv tilføjede noget afgørende, men samlet gjorde de altså (deraf kan sikkert afledes en eller anden lov eller drages paralleller til en anden).

Derudover vil jeg anse det som tvivlsomt, om en enkelt blogger eller tweeter ville have haft held med, at få TV2-redaktøren i tale, men det er jo først og fremmest TV2’s problem.

Endelig synes jeg ikke helt jeg forstår hvor du vil hen med Jarvis’ citat, for som du selv skriver har bloggere og tweetere jo netop gjort det; linket (og tilføjet kommentar)?

Hej Morten

Grunden til jeg hiver Jarvis-citatet frem er, at det er et af hovedargumenterne for onlinemedier: Lav det, I er gode til – link til resten.

Det synes jeg også, journalister bør. For eksempel behøver jeg ikke 100 blogindlæg om TV 2/Wikipedia-sagen, hvor der alle steder lige bliver tilføjet, hvor håbløst det er af TV 2. Er det så ikke bedre (både for læserne men også for bloggeren, som ikke behøver bruge mere tid en højst nødvendigt) blot at linke til det indlæg, man er enig i?

Svar

Hej Lars og Morten

Jeg forstår jer begge. Er dog nødt til at rose Lars for at rejse et for bloggere (og måske andre) væsentligt spørgsmål.

Hvad er det i grunden, vi laver som bloggere og twittere?

Morten har jo ret i, at historien ikke var blevet så stor, hvis ikke bloggerne/twitterne havde reageret, som de gjorde.

Jeg giver samtidigt Lars ret i, at “Jeg-syns-det-samme-som-ham-den-anden-blogger-og-TV2-er dum”-retorikken, hurtigt bliver en anelse kedelig (Jeg har jo selv bidraget til den).

Så lad os få en diskussion af, hvordan vi alle kan blogge bedre og tilføre mere i fremtidige sager. Diskussionen i sig selv er vel en kvalitetsparameter for en blog, ik’ 🙂

Mvh. Kenneth

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *