Kategorier
Journalistik Tendenser

Kære Søren Dilling: Nej, Facebook har ikke lanceret en browser

Jeg kan næsten ikke tro det, men research er åbenbart nogle gange en by i Rusland. Således skriver Søren Dilling fra Politiken følgende i artiklen “Facebook spreder sine fangarme“:

Nu kan du snart se, hvem dine venner på Facebook er venner med på andre sociale netværk og se, hvad de foretager sig der.

Facebook har nemlig lanceret en browser, der kan hente data om dine venner, når de bevæger sig rundt på andre sociale netværk end Facebook, skriver bbc.uk

Nu kender jeg ikke herr Dilling, men min konklusion må være, at han ikke er helt med på, hvad Facebook Connect præcist er.

Men der er hjælp derude. For Wikipedia ved det:

Facebook Connect which was launched lately allows any website to connect to facebook to get user’s information, and friend list. This is a 2 way system where website can publish activity stories in facebook user’s news feed.

Og ja, det er, hvad Facebook er. Jeg har selv skrevet flere indlæg om Facebook Connect, som kommer frem, når man søger på Google.

Folkene bag har også selv skrevet om Facebook.

Grunden til, at Søren Dilling bruger ordet “browser” (som på dansk er et program, man bruger til at se internetsider med, fx Internet Explorer, Firefox eller Safari) er, at BBC News bruger ordet i den artikel, som Dilling citerer — men ikke linker til. Her står der:

Facebook rolls out site browser

Facebook has thrown the switch on a system that lets users browse other sites via the networking portal.

Called Connect, the system lets Facebook members use their login credentials to access other websites.

Søren Dilling skulle altså bare have læst artiklen ordentligt — og slået ordet “browse” op:

browse verbum <-s, -d, -d, browsing>
Oversættelser

Slå op [EDB] browse – Eleverne browsede efter billeder på nettet
Slå op (om bøger osv.) skimme – Hun skimmede hurtigt bogens indhold
(i forretninger) ose – De to piger cyklede ind til byen for at ose
(om køer, hjorte osv.) græsse – Landmanden lod køerne græsse på sin mark

Taget fra Ordbogen.com

Jeg må sige, at jeg finder det direkte pinligt, at vi kan have journalister, der skriver historier som disse og fuldstændig misforstår pointen.

Og hvorfor er der sådan en “dommedag nu”-stemning (fangarme?) over artiklen? Facebook Connect åbner en masse nye døre for medierne. Jeg har selv givet nogle eksempler.

Så mit råd: Lad være med at læse den artikel på Politiken, den er simpelthen for upræcis. Læs i stedet BBC News’ artikel.

15 kommentarer til “Kære Søren Dilling: Nej, Facebook har ikke lanceret en browser”

Tja – nogen gange er hastværk virkelig lastværk. Måske journalisterne er for stressede til at tjekke original artiklerne når de copy/paster nyheder fra udlandet.

Men så ville det være forfriskende at hvis de lige gad smide et link ind i deres artikel. Det er mig en gåde hvor ringe journalister generelt er til at bruge links… Og for at gøre al ting en smule mere besværlig skriver han at nyheder stammer fra bbc.uk – mig bekendt eksiterer det site ikke. Det hedder nu engang bbc.co.uk

Den med bbc.uk havde jeg ikke engang opdaget…

Men ja, jeg tror, det har noget at gøre med, at der er for travlt på redaktionerne, og så bliver fakta ikke altid lige tjekket.

Og det går direkte udover kvaliteten, som vi kan se her.

// Lars

Svar

Tak for afklaringen… Jeg undrede mig faktisk også en del over meningen med ordet “browser” i den artikel, men havde ikke helt det samme overskud til at sætte mig ind i, hvad det handlede om…

Kære Lars

OK og rolig nu !

Det var fejl , der blev begået, og de blev rettet hurtigt efter, af undertegnede, i god forståelse med journalisten, der anerkender, at han begik en fejl.

Det var gået hurtigt – og bl.a. derfor var der ikke et link til den originale artikel, men der var / er nu ikke af ond vilje, ved jeg. Det er rettet nu, af undertegnede, men det glipper nogen gange pga travlhed.

Dog kommer der flere og flere links på – også på Politiken.dk .

Nu synes jeg så også , at den har fået, hvad den kan trække , kritikken. . En journalist begik en fejl – det er blevet påtalt og rettet – og så er det videre 😀

Og lige for at understrege: jeg mener ikke at travlhed er en undskyldning for sådanne fejl, bestemt ikke.

Det er måske også fordi jeg kender vedkommende – og ved, at han normalt er en grundig journalist med tjek på sine facts.

jeg kom sgu også en gang i 1999 til at skrive at man brugte silicone i processorer, da jeg var startet på Computerworld Online. Dét fik jeg fortjent tæsk for – og det var værre end min kollegas kiks.

Helt enig – og jeg har heller ikke berørt artiklen efter rettelserne er kommet på.

Men jeg synes, det er imponerende dårlig research tangerende til det pinlige. Hvad hvis nu man bare havde trukket på smilebåndet og skuldrene og tænkt “sådan går det nogle gange, når travle journalister på de landsdækkende skal skrive om nicheområder” — så havde vi stået med en fejlbehæftet artikel. Det mener jeg at ingen kan være tjent med — heller ikke journalisten.

Det er muligt, journalisten har haft (for) travlt, men så er det noget, I bør tage op internt (vi kan heller ikke sige os fri her), for der skal være tid til at tjekke fakta eller i det mindste sikre sig, at man citerer en artikel korrekt.

That said, ja, lad os komme videre 🙂

// Lars

Svar

…og så vil jeg altså mene (hvis vi nu skal rangordne det), at det er værre at oversætte en BBC News-artikel forkert (uden at linke) end at oversætte ‘silicon’ til ‘silicone’ i stedet for ‘silicium’ — den fejl er der vist mange, der har begået 😉

// Lars

Svar

Nej, vi skal ikke trække på skuldrene – sådan håber jeg ikke at du læser det . Der er for mange fejl i pressen og de skal hives frem og daskes til. Klart !

Men du er lidt venlig over for mig: jeg synes stadig at den med silicone (jeg rødmer stadig af skam når jeg skriver ordet ) var en tand værre 😐

Jeg må indrømme at ofte tager mig til hovedet når jeg læser på Tjeks digital-artikler. Jeg kan godt forstå det nødvendige i hurtig copy/paste-jounalistik; der skal genereres trafik for at få Politiken.dk til at løbe rundt, det er billigere at skrive af end selv at finde historier osv. Men nogle gange er det vigtige emner der løber af sporet. Tjeks dækning af Pirate Bay-sagen har været under al kritik, og her burde Pol/JP være ekstra påpasselig (Jp/Pol er del i sagen mod PB). Der mangler præcision, indsigt og perspektiv – og det smitter af på hele pol.dk’s troværdighed som netmedie.

Wow, jeg lavede bare en søgning på ham for at se hvad han ellers har lavet.

Hans iPhone-dækning i 2010 er vist bare endnu et bevis på mandens inkompetence.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *