Via Wired-redaktøren Chris Andersons blog, The Long Tail (opkaldt efter hans bog) ser jeg, at Googles medstifter Sergey Brin slet ikke troede på Wikipedia.
Men han tog fejl, og det indrømmer han i et videoklip, som du kan se på Chris’ blog.
Klippet er godt nok fra 2005, men det gør det på ingen måde uddateret. For humlen gælder nemlig stadig:
The lesson is that more is different. The Internet, by giving everybody access to a market of hundreds of millions of people, can work at participation rates that would be a disaster in the traditional world of non-zero marginal costs. YouTube works with just 0.1% of users uploading their own videos. Spammers can make a fortune with response rates of 0.00001%. (To give you some context, in my business of magazines, response rates of less than 2% on direct-mail subscription offers are considered a failure.)
This is the underlying logic of the Freemium business model, which uses the near-zero marginal cost of online distribution to reach the maximum possible audience, converting just a tiny fraction of them to paid users.
Og det er jo interessant. Og som Chris Anderson så rigtigt skriver, så har internettet for alvor åbnet op, så alle personer og organisationer kan nå det enormt store publikum, som internettet udgør.
Og her tror jeg, at medierne kan lære noget. Nemlig, at det ikke nødvendigvis handler om at få mange betalende kunder i butikken, men at det kan være nok at have en mindre procentdel, som er betalende kunder, hvis man altså har et stort nok publikum.
Det helt store debatemne er fortsat hvad, medierne kan tage penge for. Jeg tror ikke på artikler, som kræver betalt abonnement. I stedet tror jeg, medierne bør kigge på et medie som for eksempel fotodelings-sitet Flickr, som jeg tidligere har skrevet om.
Her er det gratis at være med. Alle kan oprette en profil på Flickr og uploade billeder – godt nok med begrænsninger. Men det er gratis.
Hvis man derimod vil mere med Flickr end bare at uploade lidt billeder og have disse features:
- Unlimited photo uploads (20MB per photo)
- Unlimited video uploads (90 seconds max)
- Unlimited storage
- Unlimited bandwidth
- Unlimited photosets
- Archiving of high-resolution original images
- The ability to replace a photo
- Post any of your photos or videos in up to 60 group pools
- Ad-free browsing and sharing
- View count and referrer statistics
…ja, så koster det 25 amerikanske dollars om året. Ikke dyrt, men hvis en tilpas stor procentdel af Flickr-brugerne vælger at blive betalende brugere, så har man en forretning. Og jo flere, der bruger Flickr jo mere bliver en procentdel værd.
Logik, ja, men det er sådan, det skal bygges op, hvis der skal tjenes penge: Merværdi. Ikke ved at tage noget fra dem, der er gratis, men ved at give dem, der betaler mere indhold og andre features.
Jeg tror på Flickr-modellen med at “lokke” gratis kunder i butikken med en gratis basispakke af god kvalitet (det er her, medierne står i dag). Vil folk have mere avancerede features (og et lille “Pro” efter deres navn, når de skriver kommentarer) og den ekstra merværdi – ja, så er det frem med kreditkortet.
Den helt store udfordring er så nu at finde ud af, hvad den merværdi skal bestå af for medierne.
2 kommentarer til “Sergey Brin (Google) troede ikke på Wikipedia – hvad kan medier lære af det?”
Citat:
– Netop Wall Street Journal er i gang med at ændre sin formidling, så hjemmesiden opdeles med henblik på tre målgrupper. En gratis info-tjeneste for alle, en tjeneste med relativt billig kommunikation, og endelig en meget dyr high end-tjeneste med især finansielle nyheder, sagde Murdoch.
markedsforing.dk: Avisen er langt fra død.
Pudsigt, jeg sad faktisk netop og læste den artkel, da din kommentar tikkede ind. Men ja, interessant at se, om WSJ får succes med det.
// Lars