Kategorier
Borgerjournalistik Journalistik Nyheder

Folketidende-læser leverer fantastisk billede

I går skrev jeg om branden i Nykøbing Falster.

Nu er historien blevet opdateret med fire billeder fra Folketidende-læser Allan Hansen. Det bedste billede må helt klart være dette, som jeg har tilladt mig at bruge her i indlægget:


Billedet ligger stadig på Folketidendes server – klik for at se billedet på folketidende.dk

Billedet er intet mindre end et pletskud, og er det klart bedste billede, jeg har set fra branden! Og måske vigtigst af alt, så viser det, at “almindelige mennesker” altså sagtens kan levere indhold af høj kvalitet.

Som Kim Elmose sagde til mig, kunne have Allan Hansen have solgt billedet til Polfoto og tjent gode penge på det, men det gør han ikke. I stedet lander det hos Folketidende, som prompte lægger det på hjemmesiden. Forhåbentlig får han dog en eller anden form for belønning/anerkendelse.

Hvis jeg var Allan, ville jeg oprette en profil på billeddelings-sitet Flickr og bruge det som fremtidig platform for mine fotografier. Her ville jeg lægge billederne ud under en licens, som betyder, at andre må bruge dem (også kommercielt) så længe de linker et bestemt sted hen – for eksempel ens Flickr-profil.

Dermed kan han skabe opmærksomhed om sine fotografier og sikre, at dem, der ser hans billeder andre steder ved, hvem der har taget dem og kan se hans andre værker.

Og så er det en skam, at vi ikke kan se billedet i højere opløsning.

6 kommentarer til “Folketidende-læser leverer fantastisk billede”

Rasmus: Vil et sted som iStockphoto ikke underkende et mobil-snapshot pga. dårlig teknisk kvalitet? Og er deres godkendelsesproces af billeder hurtig nok til at kunne bruges ved breaking news? Mine billeder kan være tilgængelige på Flickr 30 sekunder efter de er taget på min telefon. Hurtighed og at fange øjeblikket er vel borgerfotografens niche.

Hvorfor ikke forære billedet væk? Det kostede heller ikke noget at læse dette blogindlæg 😀

Mikkel: Det er rigtigt at iStock ikke godtager mobilbilleder, men der er andre services derude som er indrettet til at behandle nyhedsrelaterede fotos, og som er gearet til det.

Hvorfor ikke forære billedet væk? Tjo. Hvorfor ikke tjene et par håndører på det? Det kommer vel an på, om man har ambitioner om at leve af det (eller have foto som supplerende indkomst). Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt det er menigmands arbejde at forære billeder til etablerede medier, som så går ud og tjener penge på fotografens blikfang.

Jeg tænker bare, at der er meget langt fra at gå forbi et brændende hus, tage et billede og så tænke: Hey, jeg kunne da også leve (helt eller delvist) af at tage billeder.

Tanken om at bidrage til nyheden, at dække et hul i en tidslinie og måske endda bidrage til en eventuel opklaring ligger mig umiddelbart nærmere.

Jeg synes ikke det er menigmands arbejde at betjene de etablerede medier. De etablerede medier vil måske endda hævde, at situationen er den omvendte i disse år: Menigmand vil gerne høres og ses i de etablerede medier. Og her er så et eksempel på, at det kan virke. Og dem er der ikke så mange af.

Men lige dén (forretnings)model er vel ikke anderledes end din blog, hvor du promoverer de varer du handler med, og så gratis kan linke til f.eks. en avisartikel i en blogpost? Og er det ikke fantastisk, at man kan det?

Jeg er meget enig med Mikkel, og derudover ville jeg hellere satse på at tjene penge på mine billeder, når de bruges i andre sammenhænge – altså for eksempel trykke plakater, postkort bøger etc.

Der er også det i det, at jeg tror, det skal være et vanvittigt godt “læserbillede”, hvis medierne vil betale for det.

// Lars

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *