Kategorier
Tendenser

Er det papiret, der trækker JP/Politikens Hus ned?

Jeg sidder og læser MediaWatch-artiklen “JP/Politiken taber penge på minoritetsandele“, hvor man kan læse, at nogle af de 50 procent-ejerskaber, som JP/Politikens Hus (som jeg sidder og arbejder i) ikke har kunnet redde regnskabet.

Det er en ting. En anden ting er, at det tilsyneladende er papirforetagender, der trækker ned:

Blandt synderne er Trykkompagniet, som JP/Politiken ejer sammen med Det Berlingske Officin, og som de seneste fire år har tabt cirka 60 mio. kr.

Også Dansk Avisomdeling har trukket i den gale retning med et tab på 12 mio. kr. det sidste år.

Over de sidste fire år har de to altså kostet 72 millioner kroner. En pæn sjat.

Hopper vi tilbage til 5. marts og Business.dk-artiklen “JP/Politiken taber 134 millioner“, står følgende at læse:

Underskuddet før skat for 2007 lyder på 134 mio. kr., mod et overskud i 2006 på 112 mio. kr. Samtidig er omsætningen steget fra 3,5 til 3,7 mia. kr. Det fremgår af en kortfattet regnskabsmeddelelse.

[…]

”2007 var kendetegnet ved, at de digitale medier udviklede sig stærkt, vores lokalaviser klarede sig meget flot, og vi har overskud i vores svenske forretning. Vores forlagsaktiviteter havde til gengæld et hårdt år og kom kun ud med et lille overskud,” siger Lars Munch.

[…]

24timer har formentlig belastet regnskabet med i omegnen af 250 mio. kr. i 2007. JP/Politiken har gennem den seneste tid skruet kraftigt ned for oplaget på gratisavisen, for at gøre den mere rentabel, ligesom man har indstillet husstandsomdelingen. Avisen udkommer i dag i 260.000 eksemplarer – cirka halvdelen af da den var størst.

Jeg ved godt, at netforretningen stadig ikke giver et lige så stort overskud som papirforretningen for nogle af de danske medier (det gør den til gengæld hos eksempelvis VG – det var i hvert fald det sidste, jeg hørte), men alligevel er det påfaldende at se så store tal (især hvad angår 24 Timer), der relaterer til printbranchen. Det har stort set kun gået én vej. Ned.

Hvor længe kan det fortsætte?

4 kommentarer til “Er det papiret, der trækker JP/Politikens Hus ned?”

Lige så længe som (1) nogle insisterer på, at folk bare vil og skal have papir koste hvad det koste vil og (2) nogle vil udskrive de meget store checks, der skal til for at dække hullet.

Jeg tror godt, vi to kan blive enige om, at det ikke er specielt perspektivrigt.

Hej Mads

Jeg tror dit syn på printbranchen er for unuanceret.
Ikke at jeg mener, at der er marked for alle de aviser, som man ser i dag – og jeg forstår bestemt ikke gratis-aviskrigen. Hvorfor brugte man ikke de penge online?

Men derfra og så til at konkludere, at man ikke kan tjene penge på dagblad, kan jeg ikke følge.

Selvfølgelig er der et marked at forsvare og specielt nichemagasiner og aviser viser, at der fortsat er en profitabel forretning i papir.

At balancen i de store mediehuse så er skæv kan vi nok godt blive enige om 😉

Hej Rune,

Jeg er i princippet enig med dig i, at der stadig er penge at hente i papir. Min kommentar gik mere på ‘the end game’, hvis trenden fortsætter ud over kanten. Hvis den gør det, vil vi på et eller andet tidspunkt nå dertil, hvor det er andre hensyn end de forretningsmæssige – lad os bare kalde det for veneration – der vil styre dette.

Når det er sagt, så er jeg bekymret for den fortsatte fokus på papir. For min mavefornemmelse er, at pengene fra papir mange steder sætter bremser på udviklingen for online. Og der er det så min tese, at denne manglende fokus i sidste ende kan blive rigtig dyr – og måske endda dyrere end de penge, der kan hentes nu.

Hej Mads

Ok. Jamen så er vi jo frustrerende enige.

Jeg tror, at rigtigt mange lurepasser på den suveræne case, der viser, at der er VG-agtige penge at hente i Danmark.

For selvfølgelig er der det, men hvem skal gå forrest, når medierne i forvejen føler sig pressede og mærker recessionen i annonceindtægterne?

Man fornemmer dog, at der er et par mediehuse, der er begyndt at røre på sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *