Kategorier
Journalistik

LoudounExtra.com har fat i den lange ende

Daniel Bergsagel, der er ansvarlig for ansvarlig for udvikling af nye medier hos Mediehuset Ingeniøren, og som jeg har haft den fornøjelse at møde et par gange, har skrevet en yderst interessant reportage fra sit besøg i USA hos holdet bag LoudounExtra.com.

Bag LoundounExtra står Washington Post og en af hjernerne bag LoundounExtra er Rob Curley, som alle mediepersoner, især i Danmark, bør lade sig inspirere af.

Databasen er hjertet
Curley, som jeg hørte, da han var i Danmark (på ITU) i sommeren 2007 (læs om et tidligere Curley-besøg i Danmark), er en varm fortaler for databaser. Man indtaster simpelthen bunkevis af information i en database, som man så sidenhen kan trække på og lave tjenester, som langt overgår konkurrenterne.

Daniel Bergsagel skriver blandt andet om, hvordan LoudounExtra-folkene har indtastet oplysninger om kirker, restauranter og skoler:

Tre måneder tog det at indtaste oplysninger om samtlige 700 kirker, 2000 restauranter og 250 skoler. Med hensyn til restauranterne fik praktikanterne oplyst åbningstider, hele menuen, noterede kødretter, vegetarretter, allergivenlige retter og en liste af andre svar på spørgsmål i de rette felter, så databasen blev relaterbar og søgbar.

Hvad angår skolerne er karaktergennemsnit noteret, interview med nøglepersoner på skolen er gennemført lige som skolerne blev gennemfotograferede – enkelte områder 360 grader.

Med en så stærk database kan de nu for eksempel lave oversigter over, hvor og hvornår beboerne i nærheden kan få noget mad, og hvad de kan købe. Det er en fantastisk måde at anskue information på.

Men hvor det er imponerende at se, hvad LoudounExtra-folkene kan byde på, er det mindst lige så interessant at observere den selvrealiseringsproces, Washington Post har været igennem for at komme frem til den konklusion, at man er nødt til at have hyperlokale sites til de forskellige bydele:

Avisen er stort set opbygget som Frederiksborg Amtsavis eller Roskilde Dagblad; en hovedsketion og en stribe lokalsider. Lokalsiderne er dog gennem årene blevet mindre og mindre “lokale”.

Det journalistiske fokus er ofte for “hovedstadsagtigt” og handler sjældent om, hvad der sker på den lokale skole, kirke eller nede på baren rundt om hjørnet. Alt i alt har Washington Post fået det problem at dens succes med storpolitiken har svækket avisen ude i de små byer rundt om hovedstaden.

Hyperlokaljournalistik i Danmark, tak
Her tror jeg, at man trække en parallel til lokalaviserne herhjemme. Bladdøden blandt de lokale medier har skabt nogle monopollignende tilstande rundt om i landet, hvor én avis sidder på et helt område, for eksempel sidder Lolland-Falsters Folketidende solidt på Falster (hvor jeg oprindeligt er fra) og Lolland.

Disse monopollignende aviser har nu været nødt til at tage større emner op (godt nok langt fra i samme liga, som de politiske emner, som Washington Post har taget op), og det er gået udover det lokale stof.

I Århus ser vi borger- og græsrodsmediet aarhusvest.dk, mens man på JydskeVestkysten har været fremsynede nok til at lancere “Læserne skriver“, hvor “almindelige” borgere i de forskellige nærområder selv leverer indhold. (Du kan læse mere om JydskeVestkystens projekt på Journalist 2.0.)

Derfor tror jeg, at lokalmedierne, eller i hvert fald de større af dem, herhjemme med fordel kunne gå Washington Post og Rob Curley i bedene og lave hyperlokale sites for forskellige områder.

Og det skal altså ikke bare være sites med de sædvanlige historier fra det pågældende områder! Det skal virkelig være noget, som i detaljeringsgrad og indholdskvalitet overgår alt andet, der måtte være. For eksempel skriver Daniel Bergsagel, at Curley & co. kan tilbyde »den mest omfattede kalender-service om området«.

Så til lokalmedierne:

  1. Tænk stort
  2. Tænk lokalt, hyperlokalt
  3. Analysér lokalmarkedet
  4. Book flybilletten til USA og bliv inspireret lær!

Hvis ikke I gør det, vil de borger i lokalsamfundet, der er utilfredse med jeres dækning af netop deres lokalområde starte deres eget site. Tiden og omkostningerne er til det. Hvorfor i alverden skulle de vente på jer?

Og til alle, der måtte læse dette indlæg: Læs Bergsagels fantastiske indlæg fra USA, der sker ting og sager “over there”.

2 kommentarer til “LoudounExtra.com har fat i den lange ende”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *