Kategorier
Tips

Browser-knap til at rense URL (for parametre)

Hvis du skal kopiere et link ind i en mail eller artikel, kan du med fordel rydde op i tegnene.

Indrømmet, det er nok ikke alle, der har lagt mærke til de mange ting, der nogle gange står bagefter en URL-adresse. De kaldes “URL-parametre” og indledes med et ?-tegn, og de kommer især på URL’er, hvis de bliver delt i forbindelse med markedsføring, da de bruges til at tracke, hvor en bruger kom fra, inden han/hun landede på ens hjemmeside.

Her er et eksempel på en URL med URL-parametre, kopieret fra mit seneste nyhedsbrev:

https://larskjensen.dk/opsamlinger/uge-10-2019/?utm_source=Lars+K+Jensen+%2F+Digital+Ugerevy&utm_campaign=55596bab34-EMAIL_CAMPAIGN_2019_03_08_07_06_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_90711c1150-55596bab34-49799817

(Alt efter ?-tegnet er URL-parametre, der ikke er nødvendige (i dette tilfælde) for at vise siden.)

Anyway, sådanne parametre kan være lidt irriterende – for eksempel hvis man skal kopiere URL-adressen ind i en mail og ikke vil have den til at være alen lang, eller hvis du selv skal link til noget fra din egen hjemmeside og ikke vil forstyrre hjemmesideejerens data ved at bruge andres parametre.

Du kan selvfølgelig selv markere alt fra ?-tegnet og frem i URL’en og slette det. Men det kan gøres lettere – du kan tilføje en knap til din browser, en såkaldt “bookmarklet”.

Først skal du sørge for, at bogmærkelinjen i din browser er synlig. Er den det, kan du trække dette link derop:

Rens URL

…så skal du bare trykke på din nye knap, når du vil “rense” en URL for URL-parametre. Tadaaa!

(Bemærk, at nogle steder er URL-parametre nødvendige for at vise siden. Hvis eksempelvis en artikel har URL’en sidenavn.dk/?p=123 – så vil en “rensning” af URL’en bare føre dig til forsiden.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *