Kategorier
Tendenser

Good news: Der *er* en tendens med at udgive færre artikler

Værdien af hurtige historier falder – og det samme gælder annoncer.

Den 15. november udgav jeg her på Medieblogger essay’et ‘Afhængighed gennem begrænsning’. Årsagen var, at jeg havde opdaget, at det amerikanske tech-medie The Information (der lever af sine abonnenter) udgav meget få artikler om dagen. Det betyder, at jeg som læser kan følge med, og derfor vender jeg hyppigere tilbage.

Mit essay blev kommenteret af Computerworlds danske chefredaktør, Lars Jacobsen, der blandt andet skrev, at færre artikler kan give færre sidevisninger men flere læsere.

I dag er jeg faldet over følgende artikel hos Digiday: ‘Scaled back: Why publishers are rethinking their pursuit of huge numbers’. Et par uddrag derfra:

A few may even be looking to shrink the overall number of stories they publish. In its recently released internal report, The New York Times concluded that “too many” of the hundreds of stories it published on a daily basis “lack significant impact or audience” and that they failed in the most basic function that Times’ content ought to serve: to make it a “valuable destination.”

[…]

The Ringer, the Bill Simmons-helmed sports and pop culture site, publishes fewer than 30 stories per day; the Information, the premium, paywalled business publication founded by Jessica Lessin, publishes just two; and Axios, while it’s committed to publishing large quantities of information, mostly eschews the aggregation and reblogging that have become common elsewhere.

They’ve left that strategy behind because the value in cheap stories, written fast, is dropping. Display advertising pricing has been locked in a decline for years, and advertisers, after years of demanding scale, have started to take top-line audience numbers much less seriously, opting instead for detailed information about a site’s logged-in or registered users.

Det er en sund tendens for journalistikken generelt, synes jeg.

 

(Foto: Pixabay / Pexels)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *