Kategorier
Tendenser

Til lederne i mediebranchen: Anbefalet læsestof om designledelse

Design Thinking er et hot topic lige nu. Her er, hvad du bør læse, hvis du vil vide mere.

‘Design Thinking’ (eller på dansk ‘designledelse’) er et af de varmeste emner lige nu indenfor ledelse og kreative processer. Og tilgangen er oplagt at tage i brug i udviklingsafdelingerne og -firmaerne i mediebranchen.

Inden du hopper dybere ned i designledelsen er der to maksimer, du skal huske.

  1. Design er ikke (kun) at få stole, lamper, hjemmesider etc. til at se pæne og funktionelle ud. Alt kan designes, også organisationer og processer.
  2. Designledelse handler ikke om ledelse af designere.

‘Design’ i denne sammenhæng betyder, at man skal gå til en problemstilling på samme måde, som designere går til en opgave: Stil spørgsmål.

Brugeren er et af de centrale begreber i tilgangen. Det vil sige, at dine brugere/kunder skal høres og deres inputs skal påvirke produktet.

Men der er egentlig ikke grund til, at jeg skriver så meget mere om begrebet lige nu. Der er andre derude, der kan forklare det bedre end mig. Derfor får du her anbefalet nogle artikler og en bog, jeg selv har haft gavn af at læse. Du får også nogle artikler, som jeg endnu ikke selv har læst – men som er på ‘to read’-listen.

***

Design Thinking Builds Strong Teams
Nielsen Norman Group, 18. september 2016

Dette er den første artikel, jeg fandt om designledelse. Emnet er ikke nyt (jeg har set litteraturhenvisninger til bøger fra 2004, og der er sikkert tænk tanker om det før det), men det har medvind lige nu.

***

What is Design Thinking and Why Is It So Popular?
The Interaction Design Foundation, 21. oktober 2016

Artiklen ovenfor fangede min interesse, og denne artikel fik mig hooked. Du får en kort, men god, introduktion til designledelse og nogle eksempler på, hvor designledelse kan være synligt.

***

Form fremtiden: Designledelse som innovationsværktøj
Christian Bason / Gyldendal Business, 10. juni 2016

Dette er bogen, du bør læse, hvis du vil i gang med designledelse. For det første er den på dansk, og læsværdigt management-litteratur på vores eget sprog er desværre alt for sjældent. Derudover giver bogen ikke alene en god introduktion til designledelse – den kigger også meget konkret på, hvordan man som leder bedst arbejder sammen med designere i en organisation, der bruger designledelse.

Jeg synes, du bør starte med at læse min anmeldelse af bogen [Goodreads].

***

Design Thinking… What is That?
Fast Company, 20. marts 2006

Jeg har endnu ikke læst denne (mere end 10 år gamle) artikel, men Fast Companys artikler er som regel værd at bruge tid på.

***

How Design Thinking Will Revolutionize Enterprises in 2017
Inknoniq, 24. november 2016

Dette uddrag fangede min interesse:

Enterprises are hiring more and more millennials, who are difficult to keep motivated compared to older generations. This calls for innovative and creative thinking in terms of planning, perks, workplace, culture and many other motivators.  The focus on creating processes centered around improving employee’s personal experience contribute to their satisfaction and productivity.

***

How to apply a design thinking, HCD, UX or any creative process from scratch
Dan Nessler /  Medium, 19. maj 2016

Jeg har ikke læst artiklen endnu, men den er bookmarked. Der er en oversigt over de forskellige faser (og en grundig terminologi) samt en del visuelle modeller.

***

Design Thinking: A Manual for Innovation
Demian Borba / Medium, 28. juni 2016

Forfatteren til artiklen arbejder som Product Manager hos Adobe, og han indleder med:

What if there were a formula to create innovative products, experiences or services? I’m not talking about incremental improvements; I’m talking about disruptive innovation.

Artiklen kører rimelig hårdt på, og du kommer forbi de vigtige ting som brugen af empati og prototyper.

***

Derudover er der også en Wikipedia-artikel om Design Thinking.

God læselyst!

 

Har du et godt læsetip (eller flere) om designledelse, så må du meget gerne lægge en kommentar herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *