Kategorier
Tips

DuckDuckGo, søgemaskinen der ikke filtrerer dine søgeresultater

Google filtrerer og sorterer søgeresultaterne ud fra alt, hvad maskineriet ved om dig. Hvis du vil slippe for det, kan du slippe anden løs.

Den 21. september får København besøg af Eli Pariser, der har skrevet bogen ‘The Filter Bubble’.

Googles søgning er et af de steder, hvor vi møder filter-boblen i den forstand, at Google-søgeresultaterne bliver filtreret og sorteret, så de matcher dig bedst muligt. Det er baseret på, hvad Google ved om dig; via cookies, din Google-konto og hvad du nu ellers har fortalt dem.

Men der findes alternativer, hvor man ikke får resultaterne kalibreret ud fra en algoritme og viden, man ikke selv kender. En af dem er den – lidt kikset navngivne, synes jeg, hvad har en and med noget at gøre? – DuckDuckGo. Folkene bag har lavet en fin side, der forklarer konceptet – og hvorfor de ikke gør det: dontbubble.us.

Ligeledes gemmer DuckDuckGo heller ikke data om dig, som de forklarer på donttrack.us. I forlængelse af dette er det værd at læse lidt op på ‘Do Not Track’-forslaget (donottrack.us), der skal gøre det muligt for brugeren at slippe for at blive sporet af diverse annoncenetværk/-teknologier og analyse- og statistikværktøjer.

Jeg har brugt DuckDuckGo i nogle dage (det er blot et snuptag, og så har man den i Chrome), med udemærkede resultater. Bevares, der er nogle resultater, hvor det hjælper gevaldigt at sætte sin region til Danmark, fx en søgning på ‘sf’, hvor den amerikanske DuckDuckGo er ret sikker på, du mener San Francisco.

Udover almindelig søgning har DuckDuckGo også en række ‘goodies’, som jeg dog endnu ikke har fået eksperimenteret med.

Vi (ekstrabladet.dk) skrev faktisk om DuckDuckGo tilbage i december 2008, så det er ikke nogen helt ny service. Men prøv den – og endnu mere: Sammenlign med Googles resultater. Og prøv eventuelt at sammenligne med Googles resultater, når du er logget ind med din Google-konto, og når du ikke er.

3 kommentarer til “DuckDuckGo, søgemaskinen der ikke filtrerer dine søgeresultater”

The Filter Bubble, og privacy generelt, er problemstillinger som fortjener opmærksomhed, men det er alligevel sjovt at donttrack.us og duckduckgo begge, i følge Ghostery, har flere trackere på sine sider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *