Kategorier
Tendenser

Flash og mobil og Flash og Internet Explorer 10

Flash vil ikke længere blive udviklet til mobil – og Microsoft er også på vej med et opgør med Flash-teknologien

Du har formentlig læst, at Adobe ikke længere vil udvikle på Flash til mobile enheder, så det vil jeg ikke grave mere ned i. Jeg er enig med Jason Perlow, der skriver:

So while Flash may still sound like a viable platform on the desktop browser today, in my opinion, without mobile, it’s irrelevant.

Til dem, der ikke måtte vide det, kan jeg oplyse, i lægmands termer, at en af de fundamentale forskelle på video i Flash og video i HTML5 er, at Flash er et plugin, som kører i din browser (og som koster ressourcer og batteri), mens video i HTML5 afvikles direkte i browseren.

Jeg tror, at Flash vil fylde mindre og mindre, fordi ingen vil lave noget i et format, der ikke virker på tablets eller mobiltelefoner – heller ikke til et website. I så fald vil man skulle lave en ‘fallback’-funktionalitet på al Flash-indholdet, så mobile brugere ser ikke-Flash-udgaven, men det vil hurtigt blive noget bøvl – og så er det lettere at gøre det rigtigt første gang.

Microsoft gider – heller – ikke Flash
En anden vigtig beslutning omkring Flash, der dog ikke har fået helt så meget opmærksomhed er, at Microsoft vil have to versioner af Internet Explorer 10, en ‘Metro’ og en ‘legacy’. Metro-udgaven (som er den lækre og den, Microsoft formentlig vil promovere, understøtter ikke plugins – heriblandt Flash (og Silverlight).

Besøger du en hjemmeside med Metro-udgaven af Internet Explorer 10, der bruger Flash, vil du have muligheden for at se siden med ‘legacy’-udgaven af Internet Explorer, hvor du så mister al den ‘lækkerness’, der er omkring Metro-udgaven.

Steven Sinofsky, der er chef for Microsofts Windows-afdeling, har skrevet et blogindlæg om dette på Windows 8-bloggen (Internet Explorer 10 følger med i den preview-udgave af Windows 8, udviklere kan installere).

Running Metro style IE plug-in free improves battery life as well as security, reliability, and privacy for consumers. Plug-ins were important early on in the web’s history. But the web has come a long way since then with HTML5. Providing compatibility with legacy plug-in technologies would detract from, rather than improve, the consumer experience of browsing in the Metro style UI.

Klarere kan det vist ikke siges: Plugins (som Flash) hører fortiden til.

Tak til Søren, der gjorde mig opmærksom på Internet Explorer 10 og Flash-beslutningen.

2 kommentarer til “Flash og mobil og Flash og Internet Explorer 10”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *