Kategorier
Tendenser

Geografiske begrænsninger på digitalt indhold gør nar af forbrugeren!

Hvorfor skal det være så svært at købe musik på nettet? Hvad skete der for varernes fri bevægelighed?

Fatboy Slim - Better Living Through ChemistryHer til aften ville jeg genopfriske noget af det musik, jeg hørte for mange år siden: Fatboy Slims første album, ‘Better Living Through Chemistry‘.

Jeg har albummet på CD, men jeg kunne ikke lige finde den, så jeg vendte mig mod internettet. Jeg tænkte, at hvis der er noget sted, jeg kan finde dette album, så må det være på nettet, hvor musikbutikkerne om nogen har formået at udnytte “Long Tail”-konceptet, hvor man har mange varer på hylden og sælger mindre – men af flere forskellige.

Men jeg blev klogere. Jeg fandt albummet hos 7digital (min favorit, ellers), men kun i 192 kbps MP3-kvalitet – hvilket jeg under ingen omstændigheder vil betale 8 pund for! Mit krav hedder 256 kbps eller derover.

Så gik jeg videre. Jeg fandt albummet hos amazon.co.uk, hvor jeg plejer at købe mine bøger. Her bliver jeg lovet musikken i 256 kbps-kvalitet. Det er bedre, tænker jeg.

Men i det sekund, jeg trykker “Add to Shopping Basket”, bliver jeg mødt af det værste, jeg ved på nettet. Geografiske begrænsninger:

Important Message
We’re sorry. We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions. We apologize for the inconvenience.

Jeg har sjældent oplevet noget så dumt. Her sidder jeg og vil rent faktisk betale penge for et digitalt album, men det kan jeg ikke få lov til på grund af “geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase”.

Jeg går videre til Beatport.com, hvor jeg plejer at købe min elektroniske musik. Men også her bliver jeg mødt af geografiske begrænsninger.

Og så har jeg fået nok. Så er det nemmere at spare pengene og finde CD’en et sted i en af reolerne! Jeg var ellers parat til at betale for musikken, men det kan jeg ikke få lov til på grund af det sted på kloden, jeg opholder mig.

Mens jeg undrer mig over, hvilke mennesker, der kommer op med idéer så håbløse, så smutter jeg ind på YouTube og lytter til et af mine favoritnumre fra pladen:

Ganske gratis.

Kære copyright-indehavere eller hvem der nu måtte sidde og udtænke så latterlige forretningsmodeller: Tag jer sammen og udnyt, at internettet åbner op for varernes 100 procent fri bevægelighed!

Og gider I dræbe DVD-regionerne, nu I er i gang?

5 kommentarer til “Geografiske begrænsninger på digitalt indhold gør nar af forbrugeren!”

Ja, geografiske begræsninger burde brænde op i helvedet.
Jeg har blogget om en tilsvarende situation da jeg ville købe Sune Wagners solo-plade. Læs evt her .

Det (formentligt) eneste, nemmeste og hurtigste alternativ er at hente det ned fra Pirate Bay. Hvis man på nogen måde vil imødegå pirateri så skal objektet være til salg! -Prisen er næste hurdle..

Jeg sad faktisk og tænkte på, hvornår det ville være etisk forsvarligt at hente albummet via de knapt så lovlige kanaler.

Jeg har muligheden for 192 kbps MP3 – men for 8 pund?

Svar

Åh ja, hvor er jeg rendt ind i den ofte… Især med nye albums, som har det med at udkomme 14 dage før i udlandet, end de gør her i DK. Også online. Og endnu oftere, hvis man ikke er ude efter mains tream musik.

Her sidder jeg, desperat efter at komme af med nogle af mine penge. Og så render man ind i en, for forbrugeren, uforståelig restriktion! Konsekvensen er sjældent, at jeg pænt venter på at albummet udkommer i Danmark. Eller at jeg går ned i en lokal pladespecialist, der laver parallel-import, og betaler i dyre domme. Den er nærmere at både musikeren og pladeselskabet må vinke farvel til mine penge, da jeg kan få det jeg er ude efter nemt, på kort tid og via få klik på en "alternativ" facon…

Det er det jeg kalder en loose-loose situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *