Kategorier
Tendenser

Google Books – den trykte informations bedste ven?

I dag sad jeg med en kollega og talte omkring etniske udrensninger under Stalin – et ikke ualmindeligt samtaleemne, da han også er meget historieorienteret.

Det førte mig til Wikipedia-artiklen om Stalin, hvor der i en note henvises til J. Otto Pohls bog “Ethnic Cleansing in the USSR, 1937-1949“.

Så opdagede jeg, at jeg kan læse uddrag af bogen på både amazon.co.uk og Google Books. På Google Books har hver side i preview’et sågar sin egen URL, så man kan linke direkte ind i bog-preview’et. Spændende.

Det rejser nogle interessante spørgsmål, og Google Books har tidligere fået forlagene til at ryste i bukserne, da man gik i gang med at indeksere en lang række af bøger. Det grønne lys blev dog givet, da Google indgik en aftale, der giver dem lov at til reproducere bøgerne:

What do they get? Authors, publishers, and other copyright holders will get a one-time payment of $60 per scanned book (or $5 to $15 for partial works).

In return, Google will be able to index the books and display snippets in search results, as well as up to 20% of each book in preview mode. Google will also be able to show ads on these pages and make available for sale digital versions of each book.

Authors and copyright holders will receive 63 percent of all advertising and e-commerce revenues associated with their works.

Nu kender jeg ikke de nuværende procenter for fordelingen af bogindtjeningen mellem bogbutikker og forlag, så jeg skal ikke kunne vurdere, om 63 procent af annonceindtægter og salg er meget eller lidt.

Spændende er det dog at se, hvordan Google har bevæget sig ind på et marked, som nok de færreste havde forudset, da Google startede sin søgevirksomhed for cirka ti år siden. Men ikke desto mindre, tror jeg, at det er godt for bogmarkedet og -mediet, at Google tager fat og scanner bøger ind og gør dem tilgængelige for et større publikum — og løser “out of print”-problemet, noget som forfatterne ikke kan være 100 procent utilfredse med. Faktisk er flere af bøgerne i Googles bogindex netop udgået i trykt form.

Også bogbutikkerne på nettet har noget at hente her. Som man kan se til højre for bogpreview’et i Google Books er der til højre listet bogbutikker, der har bogen på lager. Hvis Google Books bliver en dunrende succes, bliver det guld værd at ligge her.

På sigt vil bøgerne i Google Books formentlig kunne købes i deres fulde længde som e-bøger til forskellige e-læsere, som fx Amazons “Kindle”.

Der er vist ingen tvivl om, at der sker noget med informationen, hvad enten den er digital eller analog, i disse år. Og Google understreger endnu engang, at det ikke nødvendigvis handler om at skabe nyt indhold, men at organisere den nuværende information og gøre den tilgængelig.

5 kommentarer til “Google Books – den trykte informations bedste ven?”

63 procent af indtægterne er bestemt pænt.

En forfatter får på en standardkontrakt 15 procent af bogens udsalgspris uden moms. For billigbøger og bogklubudgaver er det vist 8 procent.

I USA – og de fleste andre steder – er satsen væsentlig mindre, helt ned til 4 procent.

Boghandlerne i Danmark får vist omkring 40 procent.

@Søren Storm Hansen: Tak for afklaringen omkring satserne.

@Erik Nicolaisen Høy: Ærgerligt at indscanningen i Danmark er gået i stå – bemærkede ordene “udredningsarbejde” og “Kulturministeriet” i dit blogindlæg, og så kan man jo godt regne ud, at det kommer til at tage tid 🙂 Det er synd, for der er nogle værker derude, som ikke kan fås længere, som det kunne være guld værd at få på fx Google Books.

@Toka Riis Ebbesen: Interessant, interessant. Ja, Google Gears åbner for nogle interessante muligheder, både her og med Gmail, Google Docs, Google Calendar etc. Også interessant at se, hvordan det tilsyneladende er Google, der innoverer på markeder, som andre måske burde have rykket på…

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *