Kategorier
Nyheder

Danskere vil lave et “Facebook for billeder”

Et nyt dansk site for billeddeling Harpics.dk er gået i luften, skriver ComON:

Hos Harpics kan man uden beregning lægge to gigabyte billeder op. Herefter har man en række muligheder for at dele fotografierne med udvalgte personer, eller gruppere billederne. Alternativt kan man også bestille prints af billederne.

Selvom det lyder interessant, og jeg selv bruger Flickr, er det ikke noget, der får mig til at overveje et skift.

For Flickr har nogle ting (både teknisk og indholdsmæssigt), som jeg ikke umiddelbart kan se på Harpics. Udover en enorm brugerbase har Flickr et fantastisk API (hvad er et API?), som gør det nemt at integrere Flickr med andre sider og services, lige meget om billederne skal “trækkes” ud af Flickr eller uploades dertil. Se Flickrs API.

Jeg mangler svar på:

  • Er der et API?
  • Kan jeg selv bestemme licensbetingelserne for mine billeder?
  • Kan jeg redigere billederne online
  • Forbliver billederne i originalstørrelsen?
  • Kan jeg tagge mine billeder?
  • Kan andre kommentere mine billeder?
  • Kan man tilføje andres billeder som favoritter?
  • Er det muligt at kunne følge andres billeder via RSS?
  • Læser harpics dataene i mit billede, så man kan se, hvilket kamera de er taget med og klikke ind på alle billeder på harpics.dk taget med det kamera?
  • Kan jeg uploade fra min mobiltelefon?

Alle disse ting kan Flickr, og jeg forventer, at Harpics også kan dem, hvis jeg overhovedet skal overveje at foretage skiftet.

Derudover kan jeg ikke finde nogle nærmere oplysninger om Harpics, andet end at det er et sted, jeg kan uploade billeder og få dem fremkaldt. Faktisk kan jeg via harpics.dk end ikke få lov til at se en side, hvor en bruger har uploadet billeder. På Flickr er det nemt, fordi de konstant har et (fedt) billede, som en bruger har uploadet, liggende på forsiden.

I Harpics’ handelsbetingelser (i PDF!) står følgende:

Du er ligeledes ansvarlig for at ingen andre får adgang til din personlige side, hvorom du har ansvaret for brugen og alle aktiviteter på den.

Det tyder altså på, at ens side med billeder er skjult — hvis det altså er det, der menes med “personlig side”. På Flickr har man en side med sin “photostream”, min kan fx ses på flickr.com/photos/larskjensen.

På harpics.dk kan jeg, tilsyneladende, kun sidde og klikke rundt på Harpics’ forskellige “forside-sider”, som (undskyld!) lidt ligner hjemmesiden for et nyt lavpris-mobilselskab.

Målet er menigmand
Men nu er jeg jo næppe repræsentativ her, og den almindelige dansker vil sikkert kunne bruge Harpics. Spørgsmålet er bare, om der sidder nogle derude, som har lyst til at lægge billeder på nettet, og som enten ikke allerede gør det eller er klar til at skifte til Harpics.

Jeg vil tro, at Harpics potentielle brugergruppe primært ligger i folk, der endnu ikke uploader billeder. Men det lyder, ifølge Harpics-folkene selv, også til at være målet:

»Når vi tør at investere så mange penge og tid i projektet, hænger det sammen med, at der eksisterer en del billedsites, men ingen af dem har været gode nok og rettet mod den bredde målgruppe. Så lige som Facebook har formået at gøre det – ramme bredt, vil vi gøre det inden for billedbranchen samtidig med, at vi drager erfaringer fra, hvad Facebook kunne have gjort bedre,« forklarer Toke Kruse.

Spørgsmålet er bare, om der findes 50.000 af dem — som er Harpics’ mål at nå inden årets udgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *