Kategorier
Distribution Radio

Er DAB død?

Foto: Skylar Kang / Pexels [Fotografi er tilføjet til artiklen efter dens udgivelse]

DR savner konkurrence på DAB-radio, skriver Berlingske.dk:

Hvis DAB radioen skal ramme bredt blandt danske radiolyttere, så skal konkurrencen øges, mener DRs mediedirektør.

DR sendte sidste år 16.478 færre timers DAB-radio end året før, alligevel mener DRs mediedirektør, Lars Grarup, at de kan hive tallet op igen.

”Det er vores intention, at tallet skal vendes igen. Jeg mener, at DAB er fremtidens radio, så derfor kommer vi også til at satse mere der,” siger han til Business.dk

Det tror jeg, han er relativ alene om at mene.

For hvorfor skal man kaste sig over DAB-radio, når alle kan lave radio på internettet. Vi har på det seneste set to nye tiltag med radio på internettet – dels en flok, der vil udfylde hullet i DRs public service og en gruppe tidligere DR-ansatte har startet deres egen internetradio for at forny og bevare radiomontagen.

På internettet er der noget nær fri båndbredde, og det er nemt at få fat i lyttere, enten ved at lave en hjemmeside eller tilmelde sig Apples iTunes – begge steder kan folk vælge om de vil høre udsendelsen nu, eller om de vil vente til et mere passende tidspunkt.

DAB tilbyder intet af det. DAB fungerer som almindelig radio, det er bare digitalt. Det er stadig broadcasteren, der bestemmer, hvornår du skal være hvor, hvis du vil lytte med.

Og det tror jeg personligt ikke, at der er den store fremtid i.

Opdatering:

  • MediaWatch har også en artikel, hvor afgående sekretariatsleder Christian Kjeldsen fra DAB Digital Radio Danmark har lagt en kommentar som svar til mig

4 kommentarer til “Er DAB død?”

Er DAB død, spørger du, og min umiddelbare tanke er: Levede det nogensinde? Det virker som en af de her ting, som afsenderen (fx DR) prøver at få alle med på, men som den brede befolkning pænt ignorerer.

Jeg kan huske at have hørt DAB-radio en eller to gange, og indehaveren måtte begge gange forklare, at det var DAB – ellers havde jeg ikke anet, der var en forskel – det ligger simpelthen for meget op ad klassisk radio til at gøre en reel forskel.

// Lars

Svar

Jeg bor på et højdedrag nord/vest for Aabenraa, kan kigge ned på byen og har frit udsyn til DRs sendemast i Rangstrup kun 16 km i luftlinie. DR udsendte et dækningskort der viste at jeg kunne høre DAB radio.
DR havde mange vilde forklaringer på hvorfor DAB signalet ikke var tilgængeligt .
Nu har jeg Internetradio i hele boligen, hvad skal jeg med DAB ?
Den musikglade folkepensionist.

For mit vedkommende er DAB dødt. Jeg er den tidligere ejer af en DAB radio, men måtte erfare at tiden er løbet fra den, da DAB slet ikke kan hamle op med det udbud og alsidighed som internetradio rummer. I skrivende stund er der over 18.000 forskellige internet-radiokanaler, over 100 danske regionale og nationale radiokanaler, samt mulighed for at streame musik fra ens NAS eller computer. Som jeg ser det taler alt for internetradio:

1) Demokratisering af radiomediet
2) Langt billigere at opretholde og vedligeholde
3) Kræver ikke sendetilladelser
4) Ekstremt udbud af forskellige lande, genrer, kvaliteter, etc.

Så mit råd er, kom af med din DAB radio før den ender på Post- og telemuseet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *