Kategorier
Journalistik Nyheder

Bliver vi aldrig klogere? Belgisk sagsanlæg mod Google News *suk*

Jeg var lige nødt til at tjekke kalenderen for at være sikker på, at vi stadig skriver 2008:

Via journalisten.dk ser jeg, at belgiske Copiepresse sagsøger Google News for brug af …trommehvirvel… dybe links:

A group of Belgian newspapers are seeking as much as 49.1 million euros ($77 million) from Google Inc. in a lawsuit over the right to feature links to the publishers’ content on the Internet.

Copiepresse, a copyright group for newspapers in Belgium, is asking a Brussels court to award between 32.8 and 49.1 million euros, Margaret Boribon, the group’s secretary-general, said today. A court last year ruled Google violated Belgian copyright laws by publishing links to articles on Google News without permission.

Jeg kan, som jeg tidligere har argumenteret for, ikke forstå, at medier aktivt forsøger at blive fri for Google News. Her har brugeren en mulighed for at sammensætte et nyhedsflow, som er vedkommende og derigennem komme direkte til mediernes artikler (det er den bedste trafik, der findes!) – heriblandt også til Copiepresse. Og skal man nu bede om tilladelse, for at man kan linke?

Der må sidde nogle advokater i Belgien og kede sig – mon de er klar over, hvor meget trafik de egentlig flytter væk fra Copiepresses publikationer i fremtiden, hvis de holder fast i deres anti-dybe-links-politik.

2 kommentarer til “Bliver vi aldrig klogere? Belgisk sagsanlæg mod Google News *suk*”

Suk, ja så kører de på igen.

Jeg kan ikke forestille mig at marketingsafdelingen er glade for at juraafdelingen har fået en kortslutning..

Derudover har jeg utroligt svært ved at se en copyright overtrædelse i links, hvis belgisk lovgivning faktisk ser sådan ud er problemet vel egentlig væsentligt større end blot Copiepresse.

Man kunne ønske, såvel i Belgien som i Danmark, at lovgivere og domstole i langt højere grad benyttede eksperter fra det virkelige liv i forbindelse med nye teknologiske muligheder. Uden at afspore artiklen ser man også eksempler på lovgivning på et for tyndt forståelsesgrundlag i f.eks. felter som stamcelleforskning.

Det er en skam fordi lovgivning der fremstår ude af sync med den praktiske virkelighed er svær at tage alvorligt for borgerne (se f.eks. hele copyright/DRM/online musik miséren).

Jeg har aldrig forstået den frygt for dybe links. (Hvorfor laver man så i øvrigt RSS-feeds, der også kan “misbruges” på netvibes etv.?)

Vi (folketidende.dk) kørte for en måned siden en sag om skumsex på et lokalt diskotek – den citerede flere store sites blandt andet Ekstrabladet.dk, der var flinke til at få folketidende.dk med i artiklerne.

Det gav os 4.000 ekstra unikke besøgende den dag (eller over 50% ekstra), hvor af de fleste kom direkte fra ekstrabladet.
Havde vi haft Google News, så tror jeg vi – især på de lokale nyheder – kan høste endnu flere eksterne besøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *