Kategorier
Tendenser Vidensdeling

Spørgeskema om corporate weblogs

Jeg er blevet kontaktet af to studerende ved Handelshøjskolen i København, Trine Mark Foged og Line Gaarde, der er ved at skrive opgave om corporate weblogs, altså virksomheders brug af blogs.

Line beskriver opgaven således:

Vi har valgt at skrive om hvordan virksomheder kan benytte corporate weblogs afsætningsmæssigt. Vi har fundet en del specialer vedrørende corporate weblogs, men har erfaret at størstedelen tager et kommunikationsmæssigt perspektiv, hvorfor vi synes det er interessant at tage et mere økonomisk.

Det som specialet gerne skulle ende som, er en konkret analyse af hvorfor det er relevant for virksomhederne at blogge samt hvorledes disse kan benyttes. Derudover har vi valgt også at se på forbrugersiden, for at se på hvilke motiver de har for at læse eller kommentere på virksomhedernes blogs.

Lyder det ikke interessant? Du kan hjælpe de to studerende ved at udfylde deres spørgeskema, der løber frem til den 11. april 2008.

Det minder mig om noget af den forskning, Charlene Li, har kigget på i forbindelse med Return On Blogging — som en pendant til Return On Investment.

Du kan følge Line og Trines opgave på www.FremMedBloggen.dk. Her kan du også læse mere om spørgeskemaet.

Jeg kan huske fra dengang jeg lavede opgave om corporate weblogs, hvor vigtigt det er, at få folk til at udfylde spørgeskemaet. Så giv lige en hånd med, ik? 🙂

2 kommentarer til “Spørgeskema om corporate weblogs”

I did have a go and did submit my effort (pardon my language: I understand Danish perfectly well most of the time, but this is easier), but many of the questions were simply the wrong questions so I don’t know how useful my answers will be.

I see this quite a bit with these types of questionnaires, and I do get a fair share, that often it’s the wrong questions. The value of a ‘corporate blog’ (corporate blog, isn’t that a bit of a contradiction in terms? blogs start with identity, not audience. The best, to my mind, need to be written in a personal voice: you can have corporate evangelists and empower individuals to speak, in their own voice, for the company, but companies do not have a collective human voice, hence most tend to fail at corporate blogging if they go about it that way) depends on who speaks for it, how genuine is the voice(s). So you need to define corporate blog and what constitues a good one. Corporate blog per see doesn’t do anything for me. If it’s really good, like Jonathan Schwarz’ of Sun Microsystem often is (because he speaks in his own voice and with passion and its niche) then cool: but most corporate blogs these days are written cause companies think they must have them and that’s a receipe for disaster

Hi Kristine

I see your point, but I don’t totally agree.

Yes, blogging is about identity, but for larger corporations it’s also about seeing in as a link in the chain that provides revenue.

It’s been some days since I took the questionnaire, but I remember seeing some questions regarding the personal voice, where I (of course) answered, that it’s very important.

That said, a lot of companies are blogging without really knowing why they’re doing it or how it’s really meant to be done.

// Lars

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *