Kategorier
Journalistik

Say what? Storytelling uden Flash?

På sin Teaching Online Journalism-blog har Mindy McAdams et godt blogindlæg om storytelling med eller uden Flash:

There are things we can do now with CSS and JavaScript that work reliably across all modern browsers, things that back in the Dark Ages of Web design (about six years ago) could not be done — except with Flash. In spite of the advances, however, you’ll still see a lot of designs today (sites, stories, packages) that are 100 percent Flash — even though it is not necessary.

One simple reason for this — especially in journalism — is that there are very few people who are well-versed in both techniques.

Jeg kunne ikke være mere enig. Der er stadig alt for mange storytelling-sites derude, som bruger Flash, selvom man fint kunne gøre det samme i et mindre proprietært og browser- og brugervenligt format.

Flash har en lang række ulemper, som jeg ikke vil nævne her, som gjorde, at mine multimedieopgaver på Journalisthøjskolen blev lavet i WordPress (DK), fordi jeg ikke ville begrænses af Flash.

Men det store spørgsmål er jo: Hvorfor bliver disse sites stadig lavet i Flash? Og hvorfor er godt seks uger ud af et multimedieforløb på Journalisthøjskolen koncentreret omkring netop Flash, som er et mere eller mindre browserfjendtligt format, hvor produktionssoftwaren koster KASSEN? Det er mere tid, end der bruges på de andre værktøjer, for eksempel er der ingen undervisning i Content Management-systemer.

  • Er det fordi, Flash er det nemmeste?
  • Er det fordi, Flash er mere visuelt?
  • Eller er det fordi Flash er tradition? (vi plejer jo…)

Jeg kunne godt tænke mig at se et initiativ der vil sørge for, at vi får flere JavaScript/AJAX + CSS-drevne historiefortællinger på nettet.

Men måske er det steder som IT Universitetet, der skal føre an?

Tilføjelse:
SIMILE-projektets Timeline og Google Maps (og måske Google Calendar?) er gode eksempler på ikke-Flash-værktøjer til storytelling.

8 kommentarer til “Say what? Storytelling uden Flash?”

Hey, frankly my dear… 🙂

… Så er det kanske fordi, man på Journalisthøjskolen simpelthen ikke selv ved nok om CMS.

Noget helt andet – I vore dage kan mange sagtens skrive ting og sager i HTML. Min søster, der er sproguddannet kandidat og arbejder i turistbranchen, kan skrive HTML – no big deal. Måske at journalisteleverne kunne have lidt fordel af, at et par af de seks uger, du nævner, var PHP-kursus i stedet.

Jeg ved, at det lyder lidt nørdet, at journalister skal lære PHP. Men med de MoJo-tendenser vi også ser i Danmark, har Flash jo ikke en chance derude i journalist Olsens Opel Vectra (der p.t. holder i Vester Skerninge).

Og vi skulle jo nødigt miste vores job til en Handelshøjskoleelev…

Eller hva’ 😉

/Ken

Set fra en ikke-journalist med en teknisk baggrund (med kommunikative interesser), ligger der sikkert utroligt meget i at vi er blevet tudet ørene fulde af, at flash bliver det næste store. Dette har de kære undervisningsplanlæggere jo også hørt, og derfor er der flash overalt, om det er på en sølle multimediedesigner uddannelse eller om det er på en Cand.IT eller på Journalisthøjskolen, det er åbenbart overalt. Tror så bare lige der er nogen der har glemt at se på hvor stort flash reelt er, det har jo været spåret til at skulle blive fremtiden i de sidste 5 år eller mere, så måske det er tid til at indse at det ikke sker. Flash er for mig et irritationsmoment uden lige, og så derfor også gerne langt mere HTML/CSS/Ajax, hvad enten det er inden for storrytelling på nettet eller bare sites generelt. Der ligger jo desværre også det i det, at utroligt mange web/new-media bureauer gerne sælger flashløsninger da man som regel kan tage spidsen af en jetjager for sådan en.

/Martin

Gode pointer, begge to.

Men mangler der et værktøj, eller en anden form for missing link, der kan få journalister, og lignende, til at forlade Flash til fordel for JavaScript/AJAX/CSS/HTML/PHP?

Fx er et WordPress-site jo ti gange (mindst) lettere at opdatere og vedligeholde en en flash-side, hvor man først skal redigere i projektet lokalt på maskinen og så uploade.

// Lars

Svar

Når du nu nævner Timeline fra SIMILE, bør du også tilføje Exhibit fra samme sted. Den inkluderer såvel Timeline som Google Maps, kan bruge fx Google Spreadsheet eller tabeller i en wiki som input, og er oven i købet nem og hurtig at udvikle.

Det er klart at man som menneske i en situation hvor man gerne vil formidle noget, vælger et værktøj som har rigtigt mange muligheder og som er nemt at sætte sig ind i. Efter et par timer i Flash kan man som regel bikse et eller andet sammen jo, og man kommer rigtigt langt uden at skulle se på den skræmmende kode bagved skidtet. Det slipper man immervæk ikke for hvis man vælger at gå væk fra Flash… så ja værktøjet der gør det nemt og enkelt mangler da helt klart.

/Martin

På SDU lærte vi Flash i 4. semester.

Straks var en stor del af holdet helt oppe og køre over, at vi nogensinde skulle lære det besværlige HTML, når det kunne gøres så enkelt.

Resultat: I dag er der ikke mere HTML på SDU, men Flash allerede fra 1. semester… Hellere lære noget ubrugeligt end noget svært 🙂

“Hellere lære noget ubrugeligt end noget svær”

— det er sgu en god pointe, og tror egentlig det beskriver situationen mange steder 🙂

// Lars

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *