Dette er et gæsteindlæg skrevet af Michael Winther-Rasmussen.
*
Har du fået dig en Twitter-profil? Nå, men du er da på Facebook, ik’?
Nej. Det er faktisk ikke alle, der ude blandt journalister og mediefolk, der netværker online eller mikroblogger. Og det bør få alarmklokkerne til at ringe.
Ikke fordi Twitter eller Facebook er lyksaligheder i sig selv, men fordi det er der læserne/brugerne er, og derfor bør alle journalister naturligvis også være der. Skal medierne overleve, så kræver det, at de er vedkommende og nærværende. Og så bør man respektere, at en stor del af læserne/brugerne faktisk bruger en stigende del af deres dag på Facebook.
Giver Facebook bedre journalistik? Ikke nødvendigvis. Er Twitter afgørende for nyhedsformidlingen? Det kan den være.
Det er for så vidt heller ikke grunden til dette indlæg.
Det handler primært om at sikre, at man som journalist eller kommunikatør er opdateret. Ikke blot på begivenheder, men også på den virkelighed, som man skal agere i.
Det er faktisk ikke alle mediefolk, der er hoppet med på Facebook-bølgen. Endnu færre er på Twitter.
Forklaringerne er mange. Nogle vil pege på en generationskløft, andre på den kendsgerning, at man dårligt kan nå at sætte sig ind i et nyt internetfænomen, før det afløses af noget andet.
Begge dele er ikke gangbare undskyldninger. De er faglige selvmord.
Ja, Facebook og Twitter bliver helt sikkert afløst af noget nyt, der igen forsvinder til fordel for noget endnu mere smart. Men der er ofte tale om en evolutionær udvikling. Der bliver sjældent lavet revolutioner. Dermed er det langt nemmere at forstå de nye fænomener, hvis man allerede har været en del af forgængeren. Det er en betydeligt større omvæltning, hvis man vælger at springe mellemregningerne over.
Jeg har flere gange hørt beklagelsen om, at der bliver stillet for mange og nye krav til journalister. Til det må svaret lyde: Forestil dig det modsatte.
Og prøv så at overvej, hvorfor det egentligt var, at du blev journalist i første omgang.
Handlede det om at være en del af virkeligheden, nuet, skabe forståelse af den virkelighed, som læserne befandt sig i eller …?
Som en sidebemærkning skal nævnes Danmarks Journalisthøjskoles minimumkrav til studerende på grunduddannelsen. Det er et fingerpeg om de helt grundlæggende ting, der skal være på plads i værktøjskassen, hvis man skal kunne fungere som journalist i virkeligheden 2.0. Det er ikke nok at mestre det skrivetekniske, og det bør måske give grund til lidt selvransagelse rundt om blandt de rutinerede “skriverene” i de danske mediehuse…
5 kommentarer til “Virkeligheden 2.0”
Journalistik er et håndværk, så hold værktøjskassen opdateret. Det er en pligt! http://tinyurl.com/kw6fd6
Journalistik er et håndværk, så hold værktøjskassen opdateret. Det er en pligt! http://tinyurl.com/kw6fd6
Journalistik er et håndværk, så hold værktøjskassen opdateret. Det er en pligt! http://tinyurl.com/kw6fd6
Læser Twitter 2.0 http://tinyurl.com/kw6fd6
Læser Twitter 2.0 http://tinyurl.com/kw6fd6