De gule sider i telefonbøgerne, hvor man hurtigt kan finde en håndværker eller andet, man lige står og mangler har været en rigtig god forretning hvad angår annoncekroner.
Men det er ved at ændre sig, skriver The Economist.
Omend at det vil komme til at tage et godt stykke tid, står det klart: Internettet lægger solidt pres på de gule sider.
Hovedkonklusionerne i artiklen er:
- I 2005 sagde 57 procent af europæerne i en undersøgelse, at de ville kigge i de gule sider, når de skulle have “goods and services”. I 2005 var det tal 51 procent, mens 24 procent sagde, at de ville gå på nettet. I 2005 var det tal 20 procent.
- Et af de få gule sider-firmaer, der klarer sig godt på nettet er franske PagesJaunes. Her har man arbejdet aktivt med en internetstrategi – det har de andre ikke, siger PagesJaunes’ chef.
- Folk vil have anmeldelser og høre om andres oplevelser. Det kan man ikke på de gule sider på grund af annoncekronerne, men på nettet ligger det derude og venter på at blive fundet.
- Virksomheder kan til en vis grad slippe for at betale annoncekroner ved selv at have en god hjemmeside, som er nem at finde i søgemaskinerne.
- De gule sider er dog stadig mere troværdige end det, Google tilbyder, og mange små firmaer vælger stadig at være tilstede i de trykte sider af frygt for at potentielle kunder ikke ser dem.
Det mest interessante her er, skønt konklusionen langt fra er ny, nummer tre og fire – nemlig at folk gerne vil høre om andres oplevelser med for eksempel en tømrer (det kan de gøre ved at snakke med deres venner og bekendte eller søge på nettet) – og at det gælder for virksomhederne om at gøre sig godt i søgeresultaterne.
Robert Scoble og Shel Israel tog dette op tilbage i 2006 i bogen “Naked Conversations (findes også hos Saxo), hvor deres klare anbefaling er, at virksomheder blogger. Argumenterne er simple:
- Hvis du skriver en blog om dit fag, så vil folk lægge mærke til, at du har kompetence og viden indenfor dit fag
- På en blog kan dine potentielle kunder komme i samtale med dig
- Googles søgealgoritme elsker blogs – især fordi de opdateres hyppigt
Selvfølgelig kan man ikke direkte aflive de gule sider, men trenden er tydelig. Det er i hvert fald lang tid siden, jeg har søgt efter “goods and services” på De Gule Sider eller Krak – de har tabt til dem her, i hvert fald i forhold til mine behov.
2 kommentarer til “Internettet presser telefonbogens gule sider”
Hej Lars,
Jeg er sådan set enig med dig, omend der stadig i visse sammenhænge kan være relevans for DGS. Den anden dag skulle jeg f.eks. finde en vinduespudser i Nyborg. Her synes jeg stadig det er mere overskueligt at gå på DGS end i Google, hvor jeg primært synes, jeg finder besværliggørende mellemled.
Jeg fatter ikke, hvorfor medieselskaberne ikke har sat sig på denne niche forlængst. Vi forsøgte med nogle spage initiativer i TV 2, men de faldt på mindre god eksekvering specielt i partnerleddet – selvom idéen i mine øjne var rigtig.
Hej Mads
Det kan du have ret i, men DGS’s søgning er begyndt at irritere mig efter den også indekserer ord fra virksomhedens hjemmeside eller egenbeskrivelse – som forstyrrer mere end det gavner, synes jeg.
Men ja, hvor svært ville det have været at lave et online directory? De eneste forsøg man har hørt om er fuskerne, der forsøger at snige sig til lette penge 🙂
// Lars