Kategorier
Tendenser

Chippen bliver blød – et skridt nærere e-papiret?

Som læsere af denne blog (og folk, der kender mig) muligvis vil vide, så jeg er en fortaler for, at der kommer til at ske gevaldige ting, når e-papiret bliver endeligt lanceret.

E-papiret er, kort fortalt, et lidt tykkere stykke papir, der består af teknologi, der gør, at papiret egentlig er et display, der kan vise tekst og billeder. Det betyder, at du kan tage dagens avis med på stranden, og ikke skal bekymre dig, om der kommer saft eller sand på, det tørrer/børster du bare af.

Papiret rører på sig igen — det bøjer
Tilbage i september 2006 var jeg til konference, hvor vi fik den daværende status på e-papiret, og nu sker der tilsyneladende noget indenfor det felt igen.

Amerikanske forskere har nemlig skabt chips, der kan bøjes, skriver BBC News:

“Silicon microelectronics has been a spectacularly successful technology that has touched virtually every part of our lives,” said Professor John Rogers of the University of Illinois at Urbana-Champaign, one of the authors of the paper.

But, he said, the rigid and fragile nature of silicon made it very unattractive for many applications, such as biomedical implants.

“In many cases you’d like to integrate electronics conformably in a variety of ways in the human body – but the human body does not have the shape of a silicon wafer.”

Som BBC skriver, kan den nye form for chips blandt andet bruges til »advanced brain implants, health monitors or smart clothing«, men det kan formentlig også løse det problem, som e-papir-folkene slås med: At få teknologien pakket ned på et niveau, hvor den ikke er til gene for brugeren.

I 2006 tog jeg et billede af en af e-papir-prototyperne. Den kan du se her, og som du kan se, er der noget teknik, der skal mindskes i størrelse, før det bliver et reelt alternativ til papiret.


Se billedet i større format (i et nyt vindue)

Som teknologien har udviklet sig, er det blevet et must, at få e-papiret til at understøtte trådløst netværk, så den seneste avis, eller måske det nye Wired?, kan købes og erhverves uden at e-papiret skal tilsluttes computeren eller en eller anden klodset dockingstation. Og så begynder det for alvor at blive smart!

Jeg glæder mig i hvert fald til at se, hvad hele dette projekt ender med. Jeg tror på, at vi har et fungerende e-papir indenfor en overskuelig fremtid, selvom det var »lige om hjørnet« i 2003… 😉

En kommentar til “Chippen bliver blød – et skridt nærere e-papiret?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *